Nefropatia IgA – wylecz się dietą!

Nefropatia IgA jest najczęstszym typem pierwotnej nefropatii na świecie. Nowe doniesienia naukowe wskazują na związek pomiędzy zaburzeniami w funkcjonowaniu bariery jelitowej, stanu zapalnego i odporności śluzówkowej, a rozwojem nefropatii IgA. Nieprawidłowe działanie osi jelito-nerki stanowi istotny czynnik wywołujący stan zapalny wśród chorych na nefropatię IgA. Stąd odpowiednio dobrana dietoterapia znajduje zastosowanie wśród pacjentów cierpianych na tą jednostkę chorobową.

Nefropatia IgA. Patogeneza.


Przede wszystkim w przebiegu nefropatii IgA dochodzi do odkładania w kłębuszkach nerkowych kompleksów immunologicznych co powoduje szereg zmian w tkance nerkowej, a w konsekwencji prowadzi do stopniowego pogorszenia funkcji nerek.

W rezultacie proces zapalny w kłębuszkach nerkowych warunkowany jest przez kilka zachodzących jednocześnie niekorzystnych procesów. U chorych z IgAN
stwierdza się w surowicy podwyższone stężenia ubogogalaktozylowanego IgA1
związanego przez autoprzeciwciała IgA lub IgG.

Nefropatia IgA. Odporność.


Co ważne, nowe doniesienia naukowe postulują związek pomiędzy zaburzeniami w funkcjonowaniu bariery jelitowej i odporności śluzówkowej a rozwojem nefropatii IgA.
Gdyż nieprawidłowe działanie osi jelito-nerki stanowi istotny czynnik wywołujący stan
zapalny
wśród chorych z IgA. Wskazano również, że zaburzenie składu mikroflory jelitowej może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia nefropatii IgA.

Stan ten wynika z faktu, że powierzchnia błony śluzowej jelita stanowi barierę oddzielającą środowisko wewnętrzne od znajdujących się w świetle przewodu pokarmowego bakterii, patogenów czy składników pokarmowych. Po pierwsze, tkanka limfatyczna związana
z błonami śluzowymi (MALT) stanowi 50% tkanki limfatycznej organizmu i odpowiada
za syntezę 70% immunoglobulin, z czego większość stanowią immunoglobuliny A.


Po drugie, produkcja IgA stymulowana jest poprzez indukcję plazmocytów, które w MALT uwalniają IgA, a te następnie wiążą się z receptorem dla form immunoglobulin (pIgR) i ulegają sekrecji do światła przewodu pokarmowego jako wydzielnicze IgA (sIgA). Do 50%
pacjentów z rozpoznaną nefropatią IgA ma we krwi podwyższone stężenia IgA ze
znaczną przewagą form polimerycznych.


Po trzecie, w biopsjach tych chorych stwierdza się depozyty polimerycznych i wydzielniczych IgA co potwierdza ich śluzówkowe pochodzenie. Mechanizmy T-niezależne wpływają na produkcję IgA poprzez działanie cytokin prozapalnych IL- 6, IL-10, TGF-B .

Nefropatia IgA - wylecz się dietą!

Nefropatia IgA – wylecz się dietą!

W rezultacie połączenie leczenia z zastosowaniem diety przeciwzapalnej wśród pacjentów chorych na nefropatię IgA przynosi doskonałe rezultaty terapeutyczne. Dzięki przeciwzapalnym właściwościom diety, wsparciu bariery jelitowej oraz pracy układu odpornościowego chorzy na Iga mogą wprowadzić schorzenie w stan remisji.

Fenomen diety przeciwzapalnej wynika z faktu, że model żywienia opiera się na produktach wspomagających pracę układu odpornościowego, a eliminuje substancje, które je zaburzają. Ponadto dzięki wysokiej zawartości produktów naturalnych doskonale wspomaga funkcjonalność bariery jelitowej.

Stąd pamiętać należy, że dieta przeciwzapalna, aby działała musi być odpowiednio skomponowana. Musi opierać się na naturalnych roślinnych produktach: świeżych owocach i warzywach oraz produktach bogatych w pełnowartościowe białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3. W szczególności tłuste ryby takie jak: śledź, makrela, pstrąg, łosoś dziki.

Co ważne, dieta przeciwzapalna nie dopuszcza produktów wysoko-przetworzonych. Czyli słodyczy obfitujących w prozapalne kwasy tłuszczowe oraz tradycyjnych wypieków na bazie masła, cukru i pszenicy. Za to w zamian dieta przeciwzapalna oferuje zdrowe zamienniki dla tego typu dań.

Podsumowanie.

W ostatnich latach wskazuje się na znaczący wpływ jelit na homeostazę ludzkiego organizmu przez regulowanie pracy układu odpornościowego. Uważa się, że zaburzenia
w funkcjonowaniu bariery jelitowej, nieprawidłowa reakcja na mikroflorę jelitową i antygeny pokarmowe aktywują układ odpornościowy GALT do produkcji ubogogalaktozylowanych polimerowych IgA1, które odkładając się w kłębuszkach nerkowych wywołują nefropatię IgA.

W świetle najnowszych badań ukształtowano nowe rekomendacje wsparcia leczenia pacjentów z nefropatią IgA uwzględniające zalecenia żywieniowe wskazując dietę przeciwzapalną, jako złoty środek wspomagający leczenie.

Marcelina Paszkowska Dietetyk Sportowy
Marcelina Paszkowska- Ekspert od stanów zapalnych

BIBLIOGRAFIA

  1. Wróblewski, K. (2023). Nefropatia IgA. Medycyna po Dyplomie, (2).
  2. WiśnieWski, P., NALEWAJSKA, M., KĘDZIERSKA-KAPUZA, K., & CIECHANOWSKI, K. (2019). Oś jelito-nerka w patogenezie nefropatii IgA. Nefrologia i Dializoterapia Polska/Polish Nephrology & Dialyzotherapy23(2).

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.