Protokół autoimmunologiczny przepisy na dania.

Protokół Autoimmunologiczny (AIP) to popularna dieta terapeutyczna, która wykazuje niezwykłą skuteczność w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Pokreślić należy, że w odniesieniu do wszystkich, obecnie znanych chorób autoimmunologicznych (ok. 100 jednostek chorobowych) protokół diety AIP jest skuteczny i wysoce zalecany. Fenomenem tej diety jest zdolność do zmniejszania ogólnoustrojowego stanu zapalnego, co z kolei wpływa na proces remisji choroby w schorzeniach, które prowokuje właśnie przewlekły stan zapalny. W tym wpisie znajdziesz sprawdzone przepisy na protokół autoimmunologiczny oraz cenne wskazówki.

Protokół autoimmunologiczny przepisy – dlaczego są tak skuteczne?

Protokół Autoimmunologiczny koncentruje się na usuwaniu z diety potencjalnie zapalnych grup pokarmów. Przy czym w zamian włącza pokarmy zasobne w składniki odżywcze: polifenole, fitozwiązki, antyoksydanty, które wykazują działanie lecznicze.

Dlatego protokół autoimmunologiczny nakazuje eliminację wielu powszechnie używanych alergenów pokarmowych, które w rzeczywistości stanowią czynniki wywołujące stany zapalne. Są to: zboża, rośliny strączkowe, nabiał, jaja, warzywa psiankowate, rafinowane cukry i przetworzona żywność. Dzięki takiemu postępowaniu żywieniowemu układ odpornościowy otrzymuje szansę na uspokojenie się i przywrócenie równowagi.

Protokół Autoimmunologiczny jest to model diety klinicznej. Dieta jest bardzo dobrze znana z tego, że pomaga wyciszyć stan zapalny w organizmie i przywrócić prawidłową pracę układu odpornościowego. Pamiętajmy, że rozwój chorób z autoagresji wynika z nieprawidłowej odpowiedzi pracy układu odpornościowego.

Kompozycja diety protokół autoimmunologiczny.

Oprócz usuwania żywności wyzwalającej stany zapalne, dieta AIP kładzie nacisk na spożywanie żywności bogatej w składniki odżywcze. Takiej jak:

  • wysokiej jakości mięso, ryby,
  • warzywa, owoce,
  • zdrowe tłuszcze
  • żywność sfermentowana, żywność wspierająca jelita.

Te bogate w składniki odżywcze produkty dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i składników odżywczych niezbędnych do wspierania pracy układu odpornościowego. A co za tym idzie, leczenia schorzenia o podłożu autoimmunologicznym.

Jak skomponować dietę AIP?

Jako, iż protokół autoimmunologiczny to model diety eliminacyjnej, wyklucza sporą część powszechnie spożywanego pożywienia. W efekcie dla wielu osób, przepisy na potrawy zgodne z zasadami diety AIP mogą wydawać się trudne do ustalenia.

Chociaż przestrzeganie Protokołu Autoimmunologicznego może początkowo być trudne, należy pamiętać, że jest to krótkoterminowa interwencja terapeutyczna. Co ważne, dieta AIP nie jest modelem żywnienia do stosowania przez całe życie. Jego celem jest identyfikacja oraz zajęcie się potencjalnymi czynnikami wyzwalającymi reakcje autoimmunologiczne u danej osoby.

Gdy objawy ustąpią, a stan zdrowia się ustabilizuje, można stopniowo przywracać wyeliminowane pokarmy, co pozwoli na bardziej spersonalizowane i zrównoważone podejście do długoterminowego dobrego samopoczucia.

Podkreślić należy, że Protokół Autoimmunologiczny jest bardzo obiecujący w leczeniu chorób autoimmunologicznych i daje nadzieję na poprawę zdrowia i dobrego samopoczucia osób dotkniętych tymi trudnymi schorzeniami.

Dieta autoimmunologiczna.

Dieta protokół autoimmunologiczny (AIP) to niekwestionowany nr 1 wśród diet leczniczych w chorobach autoimmunologicznych. Jej zasady są zbliżone do zasad diety Paleo. Jednak podkreślić należy, że nie są to takie same modele żywieniowe.

Zatem, korzyści ze stosowania diety protokołu autoimmunologicznego odniosą osoby cierpiące na:

  • Hashimoto,
  • choroba Gravesa-Basedowa,
  • celiakia,
  • reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS),
  • zespołem Sjögrena,
  • toczniem rumieniowatym układowym,
  • anemią złośliwą (choroba Addisona Biermera),
  • wszystkimi innymi schorzeniami o podłożu autoimmunologicznym.

To tylko najbardziej znane choroby autoimmunologiczne. W rzeczywistości jest ich ponad 100. Dieta AIP protokół autoimmunologiczny jest zalecany dla każdej jednostki chorobowej o podłożu zapalnym.

POMOC NAUKOWA

dieta AIP

Kompleksowy przewodnik po diecie AIP.

Zawiera dokładny opis i wskazówki dotyczące stosowania diety oraz plan żywnienia. E-book skierowany do osób wszystkożernych, zawiera mięso oraz ryby.

39 przepisów diety AIP

Dieta AIP przepisy na posiłki skierowane dla osób spożywających tylko ryby (bez mięsa zwierząt lądowych).

W e-booku znajdziesz dania wytrawne oraz na słodko.

ciasta protokół Autoimmunologiczny

E-book z przepisami na słodkości, ciasta, ciasteczka, babeczki i desery zgodne z zasadami diety AIP.

Choć może wydawać się to niemożliwe, to jak najbardziej jest!

Protokół autoimmunologiczny. Przepisy zasady.

Protokół immunologiczny to model diety, który eliminuje:

  • nabiał,
  • gluten,
  • pestki i orzechy,
  • strączki,
  • psianki,
  • wszelkie zboża (także te bezglutenowe),
  • kawę, alkohol i niektóre przyprawy.

Produkty mięsne są dozwolone, jednocześnie stanowią jedyne źródło białka w diecie. Podkreślić należy, że białko jest kluczowym makroelementem, który wspiera pracę układu odpornościowego. Szczególnie wartościowe są tłuste gatunki ryb.

Nie zaleca się parówek (produkt przetworzony) i wieprzowiny (za tłusta). Zaleca się także uwzględnić olej kokosowy, ze względu na właściwości przeciwzapalne. Oliwa z oliwek i awokado stanowią przeciwzapalnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mimo, że na pierwszy rzut oka może wydawać się restrykcyjny, to przecież możesz stosować sporo produktów zgodnych z protokołem. Z których można skomponować ciekawe i smaczne dania.

Lista produktów.

Lista produktów zabronionych:

  1. Nabiał.
  2. Wszelkie zboża (glutenowe i bezglutenowe).
  3. Nasiona i orzechy.
  4. Żywność przetworzona i martwa.
  5. Tłuste rodzaje mięs (golonka, wieprzowina, smalec itp.)

Lista produktów zalecanych:

  1. Wszystkie świeże owoce (suszone owoce, w tym jagody goji sa zabronione).
  2. Świeże warzywa oprócz psianek. Warzywa krzyżowe (np. kalafior, brukselka, brokuł) tylko w formie gotowanej i w umiarkowanych ilościach. Bez przesady. Kiszonki są zalecane pod każdą postacią, o ile nie cierpimy na IBS.
  3. Kokos pod każdą postacią.
  4. Tłuszcze roślinne dobrej jakości (oliwa, awokado, olej kokosowy).
  5. Mięso ze sprawdzonych źródeł (oprócz mięs przetworzonych, jak np. parówki). W szczególności zalecane są tłuste gatunki ryb. ! Uwaga na łososia hodowlanego, zdecydowanie lepszym wyborem będzie łosoś dziki lub pstrąg tęczowy.
  6. Jako, iż konieczna jest eliminacja psianek, ziemniak zamieniamy na batat. Nie używamy pomorów i papryki.

Protokół autoimmunologiczny przepisy

Zobaczcie kilka prostych przepisów, zgodnych z zasadami diety AIP.

Zupa krem dyniowo-marchewkowe love z krewetkami
Protokół autoimmunologiczny przepisy
To moje ulubione danie. Zamiast śmietany daję mleczko kokosowe.
  1. Po pierwsze, na wodzie (ok. 250-300 ml) podduszam posiekaną cebulę z czosnkiem.
  2. Następnie, dodaję obrane i pokrojone: 2 szt. marchewki i jeden mały batat. Całość gotuję do miękkości warzyw.
  3. Po trzecie, całość blenduje na jednolitą zupę krem, doprawiam solą i kurkumą oraz ulubionymi ziołami. Zupę też można przygotować na wywarze warzywnym.
  4. Na koniec do kremu dodaję krewetki i gotuję jeszcze moment. Przed podaniem dodaję 1 łyżeczkę mleczka kokosowego i oliwy. Pychotka!

UWAGA! Tego typu zupy krem można przygotowywać z różnego rodzaju warzyw. Takich jak: brokuł, burak, seler, marchewka.

Mus z awokado
Protokół autoimmunologiczny przepisy
Owocowy mus
Protokół autoimmunologiczny przepisy
Śmiało można dodać też kiwi
  1. Awokado i gruszkę obieram.
  2. Dodaje wiórki kokosowe, mleczko kokosowe i miksuję na gładki krem.
  3. Opcjonalnie dodaję wanilię oraz cynamon. Gotowe, jest mega!

Zapiekana dynia faszerowana warzywami

Poza sezonem możemy zamienić na inne warzywo, np. cukinię, kabaczek.

Protokół autoimmunologiczny
Pieczona dynia faszerowana.
  1. Dynię kroję na pół, a następnie wydrążam ze środka miąższ i pestki (bez obierania). Nacieram solą, kurkumą i oliwą. Całość piekę ok. 20 minut w temperaturze 200 st. Zresztą sami zobaczcie filmik, jak w prosty sposób można upiec dynię. Kliknij tutaj.
  2. Gdy już mamy upieczoną dynię w następnym kroku faszerujemy ją puree z ugotowanego brokułu, mleczkiem kokosowym i ziołami. Do środka dodaje grillowane: cukinię, por, cebulę i koperek. Ponadto do dania można dodać pieczarek i/lub trochę mięsa.

Makrela z pieczonymi burakami i cukinią

Protokół autoimmunologiczny przepisy
Makrela z pieczonym burakiem

Sami zobaczcie jakie proste i szybkie jest to danie.

  1. Podziel makrelę na kawałki. Użyj pieczonych buraków.
  2. Wymieszaj pokrojonym pieczonym burakiem i kawałkami cukinii. Całość posyp ziołami i skrop oliwą z oliwek. Danie podawaj razem z liśćmi szpinaku.

Tutaj dodatkowo zdradzę super radę: do tego dania świetnie się sprawdzi sos winegret (miód, sok z cytryny i oliwa). Pamiętajcie, że sól w rozsądnych ilościach jest dozwolona, nie musicie jej całkowicie eliminować.

Jak ustalić jadłospis?

Jeżeli samodzielne przygotowanie jadłospisu diety AIP wydaje się za trudne, warto skorzystać z gotowego jadłospisu. Polecam e-book z gotowym planem żywienia, zaleceniami żywieniowymi i suplementacją. E-book jest dostępny w sprzedaży w wielu księgarniach internetowych, w tym Empik. Pełny opis i oferta poradnika tutaj.

Protokół autoimmunologiczny przepisy
Ebook z gotowym planem żywienia na Protokole Autoimmunologicznym
Efekty diety AIP

Najlepsza dieta dla pacjentów autoimmunizacyjnych musi opierać się na eliminacji pokarmów lub składników pokarmowych, które mogą wywoływać reakcje immunologiczne i zaostrzać objawy autoimmunizacji. Co więcej, zastosowanie odpowiedniego planu żywieniowego może przyczynić się do znaczącej poprawy stanu zdrowia.

Stąd najlepszym przykładem są pacjenci, którzy przestrzegając tej diety, osiągnęli fenomenalne rezultaty. Dzięki temu większość z nich zauważyło zmniejszenie objawów choroby. Takich jak bóle stawów, osłabienie, problemy trawiennych czy problemy skórne. Ponadto, wielu pacjentów zgłaszało ogólne poprawy samopoczucia i energii.

Jednak należy pamiętać, że docelowa dieta autoimmunizacyjna (wypracowana na etapie rozszerzenia AIP) nie jest taka sama dla każdego pacjenta. Gdyż konieczne jest dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia danej osoby.

Ponadto zastosowanie diety aip ma też inne zalety. Co ważne, buduje właściwe nawyki żywieniowe, uczy nas jak jeść w przyszłości. Śmiało można powiedzieć, że dieta ta buduje nowy, właściwy styl życia i żywienia.

Czy wytrzymam?

Chociaż przestrzeganie Protokołu Autoimmunologicznego może początkowo być trudne, należy pamiętać, że jest to krótkoterminowa interwencja terapeutyczna. Jej celem jest identyfikacja oraz zajęcie się potencjalnymi czynnikami wyzwalającymi reakcje autoimmunologiczne u danej osoby. Gdy objawy ustąpią, a stan zdrowia się ustabilizuje, można stopniowo przywracać wyeliminowane pokarmy, co pozwoli na bardziej spersonalizowane i zrównoważone podejście do długoterminowego dobrego samopoczucia.

Podkreślić należy, że Protokół Autoimmunologiczny jest bardzo obiecujący w leczeniu chorób autoimmunologicznych i daje nadzieję na poprawę zdrowia i dobrego samopoczucia osób dotkniętych tymi trudnymi schorzeniami.

Podsumowanie

Protokół autoimmunologiczny (AIP) to dieta, która została opracowana w celu wprowadzenia chorób autoimmunologicznych stan remisji. Proces ten jest możliwy, dzięki eliminacji pokarmów, które mogą wywoływać reakcje zapalne w organizmie. Gdyż rozwój chorób autoimmunologicznych jest wynikiem błędnej reakcji układu odpornościowego.

Najważniejszym elementem diety AIP jest wyeliminowanie grup pokarmów, które są najczęstszymi wyzwalaczami reakcji autoimmunologicznych. Takich jak gluten, nabiał, jaja, orzechy i nasiona, zboża, warzywa z rodziny psiankowatych oraz ostre przyprawy. W zamian dieta skupia się na spożywaniu pokarmów o właściwościach przeciwzapalnych. Takich jak łosoś, awokado, świeże warzywa czy imbir.

Pamiętajmy, że mimo tak licznych wykluczeń dieta AIP nie oznacza rezygnacji z smaku i przyjemności z jedzenia. Istnieje wiele przepisów dostosowanych do wymagań tej diety, które umożliwiają przygotowanie pysznych i sycących dań. Można eksperymentować z różnymi kombinacjami warzyw, owoców, mięsa i zdrowych tłuszczów, aby uzyskać zrównoważone i smaczne posiłki.

Dieta AIP to pokarm, który leczy.

Dane podane w tekście, nip, należą do administratora danych. Dane osobowe przetwarzane są na potrzeby serwisu.https://zdrowamicha.media.pl/protokol-autoimmunologiczny-dietetyk/?fbclid=IwAR1hNQ3-z6wm8QwlK7soYKdSfpaai_2BI7JPADtSYgAO8MjUbWsaeN3c-fw

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.