Protokół autoimmunologiczny, pieczywo – czy jest możliwe? Czy będąc na diecie AIP możemy cieszyć się smakiem kanapek? Jasne, że tak!

Dieta AIP- nie taka straszna!

Protokół Autoimmunologiczny (AIP) to specyficzna dieta, która została opracowana w celu pomocy osobom z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, toczeń i inne. Główną zaletą diety AIP jest redukcja stanu zapalnego w organizmie, co może przynieść ulgę osobom cierpiącym na schorzenia o podłożu autoimmunologicznym. Dzieje się tak, dzięki maksymalnemu wsparciu pracy układu odpornościowego. Zawarte w diecie AIP produkty spożywcze to super food!

Protokół autoimmunologiczny, pieczywo – czy jest możliwe. O to pyta wiele moich pacjentów przed rozpoczęciem współpracy i wprowadzeniu w życie diety AIP. Otóż tak, jest możliwe !

Musimy tylko pamiętać o kilku zasadach. Dzięki temu, będziemy mogli cieszyć się smakiem kanapek, nie łamiąc zasad AIP. W ramach diety AIP zaleca się eliminację wielu potencjalnie drażniących składników, a także wprowadzenie pokarmów wspierających zdrowie układu immunologicznego. W kontekście pieczywa na diecie protokołu autoimmunologicznego AIP istnieje kilka zaleceń:

  1. Wyeliminowanie glutenu: Gluten, obecny w pszenicy, jęczmieniu, życie, owsie (w niektórych przypadkach) jest drażniący dla osób z chorobami autoimmunologicznymi.
  2. Unikanie ziarno-pochodnych: Wiele ziaren, zwłaszcza tych zawierających gluten, jest wyłączonych z diety AIP. Mogą to obejmować pszenicę, jęczmień, żyto, owsiankę, grykę i kukurydzę.
  3. Wprowadzenie bezglutenowych mąk i składników: Na diecie AIP można eksperymentować z bezglutenowymi mąkami, takimi jak mąka kasztanowa, mąka kokosowa. Warto również korzystać z innych składników, takich jak warzywa, banany, bataty czy dynia, aby uzyskać odpowiednią konsystencję wypieków.
  4. Ograniczenie dodatków i konserwantów: Podczas przygotowywania pieczywa zaleca się unikanie sztucznych dodatków, konserwantów i substancji chemicznych, które mogą potencjalnie wpływać negatywnie na układ immunologiczny.

Protokół autoimmunologiczny, pieczywo.

Sami zresztą zobaczcie, jak smaczne może być pieczywo na diecie protokół autoimmunologiczny AIP.

Protokół autoimmunologiczny pieczywo

A oto pyszne kanapeczki ♥

Protokół autoimmunologiczny, pieczywo

Zapewniam, że kanapki smakują obłędnie!

Protokół autoimmunologiczny, pieczywo- przepis.

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na pieczywo AIP. Takie, które nie tylko wyjdzie, ale i smakuje, zachęcam do zakupu e-booka. Gdzie znajdziecie 39 przepisów na świetne, pomysłowe dania zgodne z zasadami diety protokołu autoimmunologicznego.

Przepisy spokojnie wystarczą na cały okres trwania diety. Ponadto jadłospis jest odpowiednio skomponowany pod kątem makroskładników i stosunku kwasów tłuszczowych, aby maksymalnie wyciszać stany zapalne i wspomagać układ odpornościowy.

dieta AIP
Przepisy protokół autoimmunologiczny

Podsumowanie. AIP, jak przeżyć na diecie?

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.