Nie każdy jest świadomy, że przewlekłe problemy z układem pokarmowym mogą być wywołane przez pasożyty, wirusy i bakterie. Infekcje te są bardzo powszechne i cechują się występowaniem takich dolegliwości jak wymioty, biegunki, podwyższona temperatura ciała, brak apetytu, nudności, złe samopoczucie czy ogólne osłabienie.
Obecnie wiele osób boryka się z ciężkimi, niewyjaśnionymi dolegliwościami od strony układu pokarmowego. Przede wszystkim, zakażenia pasożytnicze, wirusowe czy bakteryjne bywają bardzo trudne do ustalenia, w efekcie skutecznie uprzykrzają życie gospodarza. Po drugie, w skrajnych przypadkach prowadzą nawet do depresji lub wycofania z życia społecznego.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się o możliwych przyczynach problemów jelitowych, odpowiedniej diagnostyce, roli zakażeń patogenami, koniecznie zajrzyj do dalszej części wpisu.
Pasożyty, wirusy i bakterie a układ pokarmowy.
Co ważne, infekcje układu pokarmowego bywają związane ze stanami zapalnymi jelita i żołądka. Bakterie, wirusy i pasożyty uznawane są za najważniejsze patogeny odpowiedzialne za ich rozwój.
Infekcje przewodu pokarmowego wywołane przez bakterie, wirusy oraz pasożyty odpowiedzialne są za spektrum dosyć szerokich i ciężkich problemów jelitowych. Problemy układu pokarmowego manifestują się szeregiem objawów takich jak: nudności, biegunki, podwyższona temperatura ciała, brak apetytu, złe samopoczucie czy ogólne osłabienie.
Patogenami odpowiedzialnymi za problemy z układem pokarmowym są liczne bakterie, wirusy i pasożyty. Jak już wspomniano, infekcje te są bardzo powszechne i cechują się występowaniem szeregu różnorodnych dolegliwości. Co najważniejsze, w przypadku infekcji pasożytniczych objawy mogą być mniej nasilone i o przewlekłym charakterze, przez co często pacjenci je ignorują i nie wiążą z zakażeniem.
Kluczem do rozwiązania problemu, i poprawie jakości życia, jest diagnostyka. Szybka i precyzyjna identyfikacja patogenów przewodu pokarmowego jest niezbędna do wdrożenia celowanego i skutecznego leczenia. Bowiem, jego brak może skutkować poważnymi powikłaniami zdrowotnymi, a w skrajnych przypadkach nawet zagrożeniem życia pacjenta.
Problemy z układem pokarmowym, a pasożyty, wirusy i bakterie.
Badania w kierunku wykrycia patogenów odpowiedzialnych za problemy układu pokarmowego wykazały, że najczęściej diagnozowanymi patogenami są:
- Helicobacter Pyroli
- Blastocystis hominis
- Giardia lamblia
- Dientamoeba fragilis
- Aeromonas spp. oraz enteropatogenne pałeczki
- Escherichia coli
- Clostridium difficile
- Pierwotniak Blastocystis
Problemy z układem pokarmowym pasożyty wirusy bakterie.
Przyczyny zakażenia
Zazwyczaj do zarażenia dochodzi drogą fekalno-oralną (potocznie określana jako choroba „brudnych rąk”) lub pokarmową przez zanieczyszczony cystami patogenu pokarm lub wodę.
W grupie ryzyka zarażeniem znajdują się osoby przebywające przebywający w miejscach o niskim poziomie czystości, podróżujący po świecie, obgryzający paznokcie. Osoby z niedoborami immunologicznymi, nieprzestrzegające prawidłowej higieny rąk. Bowiem, to właśnie brudne dłonie stanowią główny środek transportu dla mikroorganizmów oraz jaj pasożytów. Poza ciałem gospodarza są w stanie przetrwać nawet kilka dni.
Podsumowując, do czynników sprzyjających zarażeniu należą: przebywanie w miejscach publicznych, jedzenie niemytych owoców, warzyw, surowych ryb, mięsa wieprzowego, picie nieprzegotowanej wody, kąpiele w naturalnych zbiornikach wodnych. Do zakażenia może dojść również w wyniku kontaktu z kałem psa lub kota (szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży).
Wszystkie powyższe czynniki wpływają na to że, pasożyty, wirusy i bakterie dostają się do ciała ludzkiego. W rezultacie powodując zakażenie i problemy z układem pokarmowym.
Dla przykładu, większość infekcji wywołanych przez Campylobacter wiąże się z jedzeniem surowego bądź niedogotowanego mięsa drobiowego, a także w wyniku zanieczyszczenia innych pokarmów tymi bakteriami. Do zakażenia może także dojść gdy deska do krojenia, która była używana do przygotowywania surowego kurczaka, nie została dokładnie umyta przed ponownym użyciem, np. do krojenia sałaty lub owoców.
Problemy z układem pokarmowym, a pasożyty wirusy bakterie.
Metody Diagnostyczne
Wprawdzie zakażenie patogenami bywa trudne do zdiagnozowania to całe szczęście mamy powszechnie dostępne, nowoczesne techniki molekularnych, takich jak multipleksowa reakcja Real-Time PCR, która charakteryzuje wysoki poziom skuteczności diagnostycznej. Metoda Real-time PCR jest bardzo czuła i wykrywa materiał genetyczny danego patogenu nawet przy niskiej intensywności infekcji. https://zdrowegeny.pl/infekcje-ukladu-pokarmowego/panel-25-patogenow-bakterie-wirusy-pasozyty
Co zrobić?
Przede wszystkim, niezwykle istotne jest podkreślenie konieczności informowania lekarza czy dietetyka o swoich objawach oraz prawidłowe ukierunkowanie diagnostyki. W przypadku braku chorób przewodu pokarmowego, zaburzenia jego czynności mogą sugerować właśnie zarażenie pasożytami, wirusami lub bakteriami.
Po pierwsze, powinna zostać wykonana diagnostyka w kierunku ustalenia czy mamy do czynienia z chorobą jelit czy zakażeniem. Podstawowym badaniem laboratoryjnym jest mikroskopowe badanie kału. Umożliwia ono zidentyfikowanie konkretnego patogenu. Umożliwi to drożenie odpowiedniego leczenia. W przypadku stosowania leków przeciwpasożytniczych próbkę kału należy pobrać 1-3 tygodnie od zakończenia terapii.
Największą wartość diagnostyczną w przypadku infekcji układu pokarmowego o nieznanym podłożu jest zlecenie badań we wszystkich panelach diagnostycznych jednocześnie. Prawidłowe rozpoznanie patogenu wywołującego infekcje jest trudne ze względu na dużą ilość możliwych czynników etiologicznych. obecność bardzo podobnych objawów w zakażeniach różnymi patogenami.
Poniżej podaje przykład kompleksowego badania dla osoby mającej problemy od strony układu pokarmowego, zawierające 25 patogenów (bakterie, wirusy, pasożyty).
https://zdrowegeny.pl/infekcje-ukladu-pokarmowego/panel-25-patogenow-bakterie-wirusy-pasozyty
Problemy z układem pokarmowym, a pasożyty, wirusy i bakterie.
Podsumowanie
Uporczywe i trudne do wyjaśnienia problemy z układem pokarmowym mogą być spowodowane przez pasożyty, wirusy i bakterie. Po pierwsze, odpowiednia diagnostyka i wdrożenie leczenia jest postępowaniem pierwszego rzutu.
Po drugie, podstawowym postępowaniem jest profilaktyka chorób pasożytniczych. Pamiętajmy o myciu rąk, zwłaszcza po powrocie do domu i przed jedzeniem. Należy również unikać picia wody prosto z kranu, aby uniknąć zakażenia patogenami.
BIBLIOGRAFIA:
- Brylak-Błaszków, A., Szeszko, K., & Dmitrzak-Węglarz, M. Diagnostyka molekularna w praktyce: metoda Real-Time PCR w rozpoznawaniu przyczyn infekcji układu pokarmowego.
- Wong LW, Ong KS, Khoo JR, Goh CBS, Hor JW, Lee SM. Human intestinal parasitic infection: a narrative review on global prevalence and epidemiological insights on preventive, therapeutic and diagnostic strategies for future perspectives. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Nov;14(11):1093-1105. doi: 10.1080/17474124.2020.1806711. Epub 2020 Aug 13. PMID: 32755242.