Protokół autoimmunologiczny (AIP) jest to model diety o działaniu silnie przeciwzapalnym. Dzięki temu zastosowanie diety AIP u pacjenta pomaga wprowadzić choroby zapalne w stan remisji i znacząco przyśpieszyć powrót do zdrowia. W rzeczywistości dieta AIP stanowi ratunek dla osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne. Fenomenalne działanie diety protokołu autoimmunologicznego (AIP) wynika z faktu, że zasady diety maksymalnie wspierają pracę układu odpornościowego.

Protokół autoimmunologiczny może przynieść niesamowite efekty. Szczególnie u osób, u których rozwinęła się więcej niż jedna jednostka chorobowa o podłożu autoimmunologicznym lub z bardzo nasilonymi objawami choroby.

Dlaczego protokół autoimmunologiczny wycisza choroby zapalne?

Protokół autoimmunologiczny (AIP) wyklucza wszelkie produkty, które mogą zaburzać pracę układu odpornościowego. W przebiegu wszystkich chorób autoimmunologicznych obserwowana jest nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego, co skutkuje zjawiskiem autoagresji i wyniszczaniem przez organizm własnych tkanek.

W rzeczywistości dieta przeciwzapalna AIP jest to schemat żywienia, którego głównym celem jest poprawa odporności i wyciszenie procesu autoimmunologicznego w organizmie. Skupia się na produktach poprawiających pracę układu odpornościowego, a eliminuje te, które ją osłabiają. Głównym założeniem diety protokół autoimmunologiczny (AIP) jest wykluczenie produktów, które mogą się przyczyniać do zwiększenia stanu zapalnego w organizmie pacjenta.

Co ważne, dieta AIP skupia się na poprawia funkcjonowania błon śluzowych jelit. W rezultacie, dzięki poprawie kondycji jelit i mikroflory jelitowej wspomaga układ odpornościowy. Dla przypomnienia w jelitach zlokalizowane jest centrum odporności człowieka, największa tkanka limfatyczna GALT. Badania naukowe jasno wykazują, że choroby autoimmunologiczne są związane z dysbiozą jelitową.

Protokół autoimmunologiczny AIP to dieta lecznicza. W efekcie, zastosowanie tego modelu żywienia pomaga wprowadzić chorobę w stan remisji.

Ratunek w powrocie do zdrowia.

Nierzadko dieta protokół autoimmunologiczny bywa ostatnią deską ratunku dla osób cierpiących na każdy rodzaj choroby autoimmunologicznej. Takich jak:

  • Hashimoto,
  • celiakia,
  • choroby zapalne jelit,
  • choroby zapalne skóry,
  • RZS,
  • łuszczyca,
  • łysienie,
  • toczeń.

Podkreślić należy, że to jedynie część z wszystkich jednostek chorobowych z autoagresji. Wymienione zostały tylko te najbardziej znane i najczęściej występujące choroby autoimmunologiczne. Gdyż w rzeczywistości obecnie nauka wyodrębniła około 100 jednostek chorobowych o podłożu zapalnym. W przebiegu każdej z nich możemy zastosować dietę opartą na zasadach protokół autoimmunologiczny.


Choć protokół AIP jest dosyć restrykcyjnym sposobem żywienia to podkreślić należy, że bardzo skutecznym. Pamiętajmy, że jeśli ma przynieść oczekiwane rezultaty musi być przestrzegana w 100%.

Protokół Autoimmunologiczny AIP. Najlepsza dieta przeciwzapalna.

Protokół autoimmunologiczny (AIP) jest zmodyfikowaną wersją diety paleo, która opiera się na sposobie żywienia ludzi żyjących w paleolicie.

Co należy wykluczyć ?


Mleko i nabiał

Zaleca się eliminacje produktów tego typu, ponieważ zawierają dwie substancje potencjalnie niekorzystne dla pacjenta.

Pierwszą z nich jest trudno strawne białko- kazeina. Co może prowokować do nadwrażliwości pokarmowych i zwiększać stan zapalny. Druga substancja to cukier mleczny- laktoza.

Bardzo często w przypadku pacjentów z chorobą autoimmunologiczną można zaobserwować nietolerancje laktozy oraz kazeiny.
Jaja

Protokół zakłada eliminację jaj ze względu na możliwy potencjał alergizujący. Zarówno w przypadku białka jak i żółtka jaj.


Warzywa strączkowe

Wyklucza się z diety ze względu na występujące w nich lektyny, które mogą podobnie jak gluten podrażnić śluzówkę jelit. Dodatkowo intensyfikują aglutynację erytrocytów. Istotnym jest zaznaczyć, że gotowanie i moczenie roślin strączkowych niweluje ilość lektyny oraz ich działanie.
W przypadku protokołu AIP jest jednak konieczne ich wykluczenie ze względu na konieczność eliminacji wszystkich możliwych produktów potencjalnie negatywie wpływających na organizm człowieka.

Warzywa psiankowate

Wyeliminowanie produktów tej grupy zaleca się ze względu na zawarte w nich glikoalkaloidy, które wykazują negatywny wpływ na błonę śluzową jelit.


Gluten

Eliminacja produktów, w których występuje gluten jest zalecana ze względu na często współwystępujący wraz z chorobami autoimmunologicznymi problem jelita przesiąkliwego, które charakteryzuje się utrudnionym trawieniem białek, a w szczególności gliadyny. Coraz więcej badań pokazuje również korelację między nietolerancją lub nadwrażliwością na gluten oraz chorobą Hashimoto. Przypuszcza się, że mechanizm ten bazuje na podobieństwie strukturalnym antygenów do tkanek w organizmie człowieka. W związku z tym istnieje duże prawdopodobieństwo, że przeciwciała po przedostaniu się do organizmu gliadyny zaatakują zarówno tę substancję jak i podobne strukturalnie tkanki tarczycy. Warto jest również wspomnieć, że celiakia u osób cierpiących na Hashimoto występuje nawet do 15% częściej niż u osób zdrowych.

Protokół Autoimmunologiczny, co wykluczyć z diety?


Zboża bezglutenowe

Są wykluczane z diety ze względu na często występujące reakcje krzyżowe.


Orzechy i nasiona

Należy je usunąć z diety, ze względu na dużą zawartość kwasów omega-6, które zwiększają stan zapalny w organizmie oraz stosunek kwasów omega-3 do wcześniej wspomnianych kwasów omega-6 nie są zalecane. Dodatkowo produkty te wyróżniają się trudną przyswajalność i małą strawność, co nie pomaga w przypadku chorób autoimmunologicznych.


Dodatki do żywności

Równie istotne jest wykluczenie produktów wysokoprzetworzonych ze względu na zwarte w nich dodatki do żywności, które często przyczyniają się do wystąpienia dolegliwości żołądkowo-jelitowe.


Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) oraz Inhibitory Pompy Protonowej (IPP) – leki te negatywnie wpływają na przewód pokarmowy, powodując zmianę PH w żołądku oraz osłabiając mikroflorę jelitową.

Dieta przeciwzapalna

Protokół autoimmunologiczny

Produkty dozwolone

Do produktów zalecanych w diecie Protokół Autoimmunologiczny AIP należą:

  • warzywa,
  • dobrej jakości mięso,
  • ryby,
  • oliwa z oliwek, awokado,
  • produkty fermentowane,
  • świeże owoce.


Co ważne, protokół autoimmunologiczny zakłada również zmianę stylu życia. Kluczowe jest zmniejszenie ilości stresu, zadbanie o higienę snu, wyeliminowanie używek takich jak papierosy i alkohol oraz wprowadzenie zrównoważonego wysiłku fizycznego, który nie będzie prowokował do zwiększenia stanu zapalnego w organizmie.

Protokół Autoimmunologiczny AIP. Jak zacząć?

Protokół należy stosować od 30 do 90 dni. Następnie należy stopniowo rozszerzać dietę.

Choć ze względu na dużą liczbę wykluczeń, dieta Protokół Autoimmunologiczny AIP może wydawać się trudna do zbilansowania, to w rzeczywistości wcale tak nie jest.

Przy ustalaniu planu żywienia musimy pamiętać, aby dieta była odpowiednio zbilansowana. Pamiętać należy, że opieranie diety AIP na spożywaniu samych warzyw i owoców nie jest właściwym postępowaniem. Gdyż taki model żywienia nie będzie odpowiednio wspierał pracy układu odpornościowego. Mięso i ryby to produkty, które są zasobne w pełnowartościowe białko- kluczowego budulca układu immunologicznego. Dla przypomnienia, niedożywienie białkowe jest głównym czynnikiem osłabiającym odporność. Dlatego tak ważne jest spożywanie dobrej jakości mięsa i ryb.

Jeśli chcesz wprowadzić chorobę z autoagresji w stan remisji i przeprowadzić ją pod okiem doświadczonego dietetyka kliknij tutaj.

Przy ustalaniu diety Protokół Autoimmunologiczny AIP możecie skorzystać z pomocy dietetyka lub gotowego planu żywienia. Wówczas nie musicie się martwić o to czy Wasz jadłospis jest odpowiednio skomponowany.

Bibliografia:

  1. Olech, A. DIETOTERAPIA W CHOROBIE HASHIMOTO.
  2. Ihnatowicz, P., Piątkowska, I., Jędruch, K., & Drywień, M. (2019). Efekty wdrożenia dietetycznego protokołu autoimmunologicznego u pacjenta z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego–analiza przypadku. Hygeia Public Health54(1), 56-63.
  3. Gwoździewicz, K., Gorycki, T., Pieńkowska, J., Skrobisz, K., Hać, S., Szymański, M., … & Studniarek, M. (2018). The role of diagnostic imaging in autoimmune pancreatitis. Postępy Nauk Medycznych.
  4. Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis. Cureus. 2019 Apr 27;11(4):e4556. doi: 10.7759/cureus.4556. PMID: 31275780; PMCID: PMC6592837.

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.