Protokół autoimmunologiczny (AIP) jest to model diety o działaniu silnie przeciwzapalnym. Dzięki zastosowaniu diety AIP możliwe jest, aby wprowadzić choroby zapalne w stan remisji i znacząco przyśpieszyć powrót do zdrowia pacjenta. W rzeczywistości dieta AIP stanowi ratunek dla osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne. Fenomenalne działanie diety protokołu autoimmunologicznego (dieta AIP) wynika z faktu, że zasady diety maksymalnie wspierają pracę układu odpornościowego.
Podkreślić należy, że protokół autoimmunologiczny może przynieść niesamowite efekty terapeutyczne. Szczególnie u osób, u których rozwinęła się więcej niż jedna jednostka chorobowa o podłożu autoimmunologicznym lub z bardzo nasilonymi objawami choroby.
Dlaczego protokół autoimmunologiczny wycisza choroby zapalne?
Protokół autoimmunologiczny (AIP) wyklucza wszelkie produkty, które mogą zaburzać pracę układu odpornościowego. Stąd dieta znajduje zastosowanie wśród pacjentów cierpiących na każde schorzenie z grupy chorób autoimmunologicznych. W przebiegu których obserwowana jest nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego, co skutkuje zjawiskiem autoagresji i wyniszczaniem przez organizm własnych tkanek.
W rzeczywistości dieta przeciwzapalna AIP jest to schemat żywienia, którego głównym celem jest poprawa odporności i wyciszenie procesu autoimmunologicznego w organizmie. Skupia się na produktach poprawiających pracę układu odpornościowego, a eliminuje te, które ją osłabiają. Głównym założeniem diety protokół autoimmunologiczny (AIP) jest wykluczenie produktów, które mogą się przyczyniać do zwiększenia stanu zapalnego w organizmie pacjenta. Co zapewnia doskonałe efekty terapeutyczne.
Co ważne, dieta AIP skupia się na poprawia funkcjonowania błon śluzowych jelit. W rezultacie, dzięki poprawie funkcjonalności przewodu pokarmowego i mikroflory jelitowej wspomaga pracę układu odpornościowego.
Dla przypomnienia, to właśnie w jelitach zlokalizowane jest główne centrum odporności człowieka, największa tkanka limfatyczna GALT. Badania naukowe jasno wykazują, że choroby autoimmunologiczne są ściśle związane z dysbiozą jelitową.
Jako, iż protokół autoimmunologiczny (AIP) to model diety leczniczej, w efekcie zastosowanie tego modelu żywienia pomaga wprowadzić chorobę autoimmunologiczną w stan remisji. Co ważne, dieta AIP znajduje zastosowanie wśród pacjentów chorych na stwardnienie rozsiane SM. Więcej na ten temat tutaj.
Ratunek w powrocie do zdrowia.
Nierzadko dieta protokół autoimmunologiczny bywa ostatnią deską ratunku dla osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne. Zwłaszcza te, z ostrym przebiegiem. Takie jak:
- Hashimoto,
- celiakia,
- choroby zapalne jelit,
- choroby zapalne skóry,
- RZS,
- łuszczyca,
- łysienie,
- SM,
- toczeń,
- i wiele, wiele innych.
Podkreślić należy, że to tylko część z wszystkich jednostek chorobowych z autoagresji. Wymienione zostały tylko te najbardziej znane i najczęściej występujące choroby autoimmunologiczne. Gdyż w rzeczywistości obecnie nauka wyodrębniła około 100 jednostek chorobowych o podłożu zapalnym. W przebiegu każdej z nich możemy zastosować dietę opartą na zasadach protokół autoimmunologiczny.
Choć protokół AIP jest dosyć restrykcyjnym sposobem żywienia to podkreślić należy, że bardzo skutecznym. Pamiętajmy, że jeśli dieta ma przynieść oczekiwane rezultaty musi być przestrzegana w 100%.
Protokół Autoimmunologiczny AIP. Najlepsza dieta przeciwzapalna!
Protokół autoimmunologiczny (AIP) jest zmodyfikowaną wersją diety paleo, która opiera się na sposobie żywienia ludzi żyjących w paleolicie.
Protokół Autoimmunologiczny. Co należy wykluczyć? Główne alergeny.
• Mleko i nabiał. Zaleca się eliminacje produktów tego typu, ponieważ zawierają dwie substancje potencjalnie niekorzystne dla pacjenta. Pierwszą z nich jest trudno strawne białko, kazeina. Co może prowokować do nadwrażliwości pokarmowych i zwiększać stan zapalny. Druga substancja to cukier mleczny, laktoza. Bardzo często w przypadku pacjentów autoimmunologicznych obserwuj się nietolerancje laktozy oraz kazeiny.
• Jaja. Protokół zakłada eliminację jaj ze względu na możliwy potencjał alergizujący. Zarówno w przypadku białka, jak i żółtka jaj.
• Warzywa strączkowe. Wyklucza się je z diety ze względu na występujące w nich lektyny, które podobnie jak gluten drażnią śluzówkę jelit. Dodatkowo powodują zlepianie się erytrocytów. Istotnym jest zaznaczyć, że gotowanie i moczenie roślin strączkowych niweluje ilość lektyn oraz ich negatywne działanie. Jednak w przypadku protokołu AIP jest konieczne ich wykluczenie, ze względu na konieczność eliminacji wszystkich możliwych produktów potencjalnie negatywie wpływających na organizm człowieka.
• Warzywa psiankowate. Wyeliminowanie produktów tej grupy zaleca się ze względu na zawarte w nich glikoalkaloidy, które wykazują negatywny wpływ na błonę śluzową jelit.
• Gluten. Eliminacja produktów, w których występuje gluten jest zalecana ze względu na jego niekorzystne działanie na czynność jelit i problem jelita przesiąkliwego. Coraz więcej badań pokazuje również korelację między nietolerancją lub nadwrażliwością na gluten oraz chorobami autoimmunologicznymi. Przypuszcza się, że mechanizm ten bazuje na podobieństwie strukturalnym antygenów do tkanek w organizmie człowieka. W związku z tym istnieje duże prawdopodobieństwo, że przeciwciała po przedostaniu się do organizmu gliadyny zaatakują zarówno tę substancję jak i podobne strukturalnie tkanki organizmu, prowadząc do zjawiska autoagresji..
Protokół Autoimmunologiczny, co wykluczyć z diety?
• Zboża bezglutenowe. Są wykluczane z diety ze względu na często występujące reakcje krzyżowe.
• Orzechy i nasiona. Należy je usunąć z diety, ze względu na dużą zawartość kwasów omega-6, które zwiększają stan zapalny w organizmie oraz stosunek kwasów omega-3 do wcześniej wspomnianych kwasów omega-6 nie są zalecane. Dodatkowo produkty te wyróżniają się trudną przyswajalność i małą strawność, co nie pomaga w przypadku chorób autoimmunologicznych.
• Dodatki do żywności. Równie istotne jest wykluczenie produktów wysoko-przetworzonych ze względu na zwarte w nich dodatki do żywności, które przyczyniają się do zaburzeń mikroflory jelitowej oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
• Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) oraz Inhibitory Pompy Protonowej (IPP) – leki te negatywnie wpływają na przewód pokarmowy, powodując zmianę PH w żołądku oraz osłabiając strukturę mikroflory jelitowej.
Dieta przeciwzapalna

Produkty dozwolone
Do produktów zalecanych w diecie Protokół Autoimmunologiczny AIP należą:
- warzywa,
- dobrej jakości mięso,
- ryby,
- oliwa z oliwek, awokado,
- produkty fermentowane,
- świeże owoce.
Co ważne, protokół autoimmunologiczny zakłada również zmianę stylu życia. Kluczowe jest zmniejszenie ilości stresu, zadbanie o higienę snu, wyeliminowanie używek takich jak papierosy i alkohol oraz wprowadzenie zrównoważonego wysiłku fizycznego, który nie będzie prowokował do zwiększenia stanu zapalnego w organizmie. Więcej tutaj.
Protokół Autoimmunologiczny AIP. Jak zacząć?
Protokół autoimmunologiczny należy stosować przez okres od 30 do 180 dni. Następnie po zakończeniu diety, należy stopniowo rozszerzać żywienie. Jak rozszerzyć dietę AIP przeczytasz tutaj.
Choć ze względu na dużą liczbę wykluczeń, pozornie dieta Protokół Autoimmunologiczny AIP może wydawać się trudna do zbilansowania, to uwierzcie, że w rzeczywistości wcale tak nie jest.
Po pierwsze, przy ustalaniu planu żywienia musimy pamiętać, aby dieta była odpowiednio zbilansowana. Po drugie, pamiętać należy, że opieranie diety AIP na spożywaniu samych warzyw i owoców nie jest właściwym postępowaniem. Gdyż taki model żywienia nie będzie odpowiednio wspierał pracy układu odpornościowego.
Po trzecie, nie zapominajmy o białku. Mięso i ryby to produkty, które są zasobne w pełnowartościowe białko, kluczowego budulca układu immunologicznego. Dla przypomnienia, niedożywienie białkowe jest głównym czynnikiem osłabiającym odporność. Dlatego tak ważne jest spożywanie dobrej jakości mięsa i ryb w czasie trwania diety AIP.
Wprowadź chorobę z autoagresji w stan remisji pod okiem doświadczonego dietetyka tutaj.
Przy ustalaniu diety Protokół Autoimmunologiczny AIP możecie:
- spróbować ustalić go na własną rękę
- skorzystać z pomocy dietetyka
- skorzystać z gotowego planu żywienia
Choroby autoimmunologiczne charakteryzują się uszkodzeniem własnych tkanek z powodu nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej. Udowodniona w licznych badaniach naukowych rola dietoterapii w patogenezie chorób autoimmunologicznych sprawiła, że dieta przeciwzapalna jest obecnie szeroko stosowaną drogą terapeutyczną.
Bibliografia:
- Olech, A. DIETOTERAPIA W CHOROBIE HASHIMOTO.
- Ihnatowicz, P., Piątkowska, I., Jędruch, K., & Drywień, M. (2019). Efekty wdrożenia dietetycznego protokołu autoimmunologicznego u pacjenta z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego–analiza przypadku. Hygeia Public Health, 54(1), 56-63.
- Gwoździewicz, K., Gorycki, T., Pieńkowska, J., Skrobisz, K., Hać, S., Szymański, M., … & Studniarek, M. (2018). The role of diagnostic imaging in autoimmune pancreatitis. Postępy Nauk Medycznych.
- Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis. Cureus. 2019 Apr 27;11(4):e4556. doi: 10.7759/cureus.4556. PMID: 31275780; PMCID: PMC6592837.