FIT Pączki Niskowęglowodanowe Low Carb to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków. Wykonane z lepszej jakości składników nie zaszkodzą naszemu zdrowiu oraz sylwetce. Mają niski indeks glikemiczny. Nie zawierają cukru, glutenu oraz cukru. Zatem tego, co najgorsze w zwykłym pączku.

Fit Pączki Niskowęglowodanowe nie dość, że mają niski ładunek i nie powodują wyrzutów glukozy to jeszcze są tak syte, że już w zasadzie po 1 mamy dosyć. Przynajmniej na kilka godzin 🙂 Zatem to doskonała propozycja dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.

FIT Pączki Niskowęglowodanowe Wersja 1

Ta wersja pączków posiada kokosowy smak i bardzo niską zawartość węglowodanów. Znaczna zawartość tłuszczu zapewnia sytość. Zatem pączki doskonałe są dla osób na diecie keto lub Low Carb. Jest to też opcja dla osób tolerujących nabiał. Jeżeli macie nietolerancję laktozy lub nabiału skorzystajcie z przepisu na pączki nr 2.

Składniki na ok 10 sztuk

  • 6 jaja
  • 220 gram serka mascarpone
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka erytrytolu (lub więcej jeśli chcesz)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Zblenduj wiórki kokosowe na piasek. Możesz to zrobić za pomocą robota lub w młynku do kawy
  2. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki
  3. Oddziel żółtka od białek
  4. Ubij białka. Połącz z resztą składników.
  5. Piecz w formie do oponek ok. 20 minut (150 stopni, termoobieg)

Polewa:

Gorzka czekolada (3 kostki), mleko ok 50 ml, jeśli chcesz to pokruszone orzechy lub wiórki kokosowe

Makro w 1 sztuce: 210 kcal, 20g tłuszczu, 9g węglowodanów, 8g białko

FIT Pączki Niskowęglowodanowe Wersja 2

FIT Pączki Niskowęglowodanowe

Przepis na pączki nr 2 jest opcją bez nabiału. Lecz z trochę wyższą zawartością węglowodanów. Nie jest to jednak groźna ilość. Jeżeli macie inulinooporność nie musicie się ich obawiać. Pączki smakiem przypominają te tradycyjne. Jeżeli w ogóle nie tolerujecie, podczas przygotowania użyjcie mleka roślinnego.

Składniki na 8 sztuk

  • mąka migdałowa 150 g,
  • mąka kokosowa 50g (możemy pominąć kokosową i dać 200g migdałowej)
  • jaja 2 szt
  • erytrytol 3 łyżki,
  • sok z cytryny 1 łyżka,
  • soda oczyszczona 1łyżeczka,
  • mleko 15 ml (migdałowe lub krowie),
  • olej kokosowy 1 łyżka

Przygotowanie

  • Mąkę wymieszać z sodą i erytrytolem.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszać jajka z mlekiem migdałowym, olejem i sokiem z cytryny.
  • Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać na gładką masę. Można to zrobić mikserem.
  • Surowe ciasto wykładać do foremek na pączki
  • Foremki wcześniej można wysmarować oliwą
  • Piec w temperaurze 190 stopni przez około 20 minut.
  • Po tym czasie wyjąć, ostudzić i udekorować.

Fit pączki Low Carb można ozdobić rozdrobnionym na puder słodzikiem, np. erytrytolem. Można także nasączyć je wodą z cytryną oraz erytrolem. Wtedy będą mniej suche. Dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Makro w 1 sztuce: 190 kcal, Białko 6g, Tłuszcz 15g, Węglowodany 12g

FIT Pączki Niskowęglowodanowe

Zawsze swoim podopiecznym powtarzam, ze dla wielu niezdrowych posiłków mamy zdrowe alternatywy.

I oto dowód, że to prawda 🙂

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.