Łatwy Bezglutenowy Chlebek z kaszy gryczanej to doskonała opcja dla osób z Celiakią, nietolerancją glutenu, Hashimoto, czy po prostu chcących ograniczyć gluten w diecie. Co ważnie, nie zawiera w swoim składzie drożdży. Zatem jeśli masz nietolerancję pokarmową na drożdże jest to opcja dla Ciebie!
Podkreślić należy, że przepis jest szczególnie zalecany dla pacjentów cierpiących na Hashimoto, bowiem eliminacja glutenu w diecie pomaga wprowadzić chorobę w stan remisji.
Chlebek jest MEEEGA prosty. Do jego przygotowania nie jest potrzebny zakwas, ani żadne trudnodostępne składniki. Co ważne, zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny!
Chlebek można wypiekać raz w tygodniu, a następnie jeść go przez cały tydzień.
Chleb z mąki gryczanej wychodzi zwarty i ciężki, ale pozostaje przy tym miękki .
Składniki na 10 porcji (1 porcja 210kcal) :
Kasza Gryczana: 400 g
Mąka gryczana: 100 g
Sól: 2 łyżeczki
Siemię lniane: 3 Łyżki
Oliwa z oliwek: 2-3 łyżki
Łatwy Bezglutenowy Chlebek. Przygotowanie:
- Kaszę wysypujemy do naczynia. Zalewamy kaszę gorącą wodą ciut wyżej niż jej poziom. Odstawiamy na około 2 godziny.
- W tym czasie kasza powinna całkowicie wchłonąć wodę. Teraz ponownie zalewamy kaszę wrzątkiem ciut ponad jej poziom.
- Kaszę blendujemy, w razie potrzeby można dodać troszkę wody.
- Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, siemię, oliwę i sól. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. GOTOWE !
Łatwy Bezglutenowy Chlebek. Jeśli upieczesz swój własny chleb to potwierdzisz moje słowa: nie powrócisz już do kupnego chleba. Pieczywo domowej roboty jest nie tylko zdrowsze, ale również dużo smaczniejsze.
Choć na początku może wydawać się to skomplikowane i trudne to wystarczy raz spróbować tego przepisu, aby zmienić zdanie. Zaufaj, że ten łatwy bezglutenowy chlebek wychodzi każdemu.
Przepis sprawdzony przez dietetyka.