Łatwy Bezglutenowy Chlebek z kaszy gryczanej to doskonała opcja dla osób z Celiakią, nietolerancją glutenu, Hashimoto, czy po prostu chcących ograniczyć gluten w diecie. Co ważnie, nie zawiera w swoim składzie drożdży. Zatem jeśli masz nietolerancję pokarmową na drożdże jest to opcja dla Ciebie!

Podkreślić należy, że przepis jest szczególnie zalecany dla pacjentów cierpiących na Hashimoto, bowiem eliminacja glutenu w diecie pomaga wprowadzić chorobę w stan remisji.

Chlebek jest MEEEGA prosty. Do jego przygotowania nie jest potrzebny zakwas, ani żadne trudnodostępne składniki. Co ważne, zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny! 

Chlebek można wypiekać raz w tygodniu, a następnie jeść go przez cały tydzień.

Prosty Gryczany Chlebek
Łatwy Bezglutenowy Chlebek

Chleb z mąki gryczanej wychodzi zwarty i ciężki, ale pozostaje przy tym miękki .

Składniki na 10 porcji (1 porcja 210kcal) :

Prosty Gryczany Chlebek

Kasza Gryczana: 400 g

Mąka gryczana: 100 g

Sól: 2 łyżeczki

Siemię lniane: 3 Łyżki

Oliwa z oliwek: 2-3 łyżki

Łatwy Bezglutenowy Chlebek. Przygotowanie:

  1. Kaszę wysypujemy do naczynia. Zalewamy kaszę gorącą wodą ciut wyżej niż jej poziom. Odstawiamy na około 2 godziny.
  2. W tym czasie kasza powinna całkowicie wchłonąć wodę. Teraz ponownie zalewamy kaszę wrzątkiem ciut ponad jej poziom.
  3. Kaszę blendujemy, w razie potrzeby można dodać troszkę wody.
  4. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, siemię, oliwę i sól. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. GOTOWE !
Prosty Gryczany Chlebek
Zalewamy trochę ponad poziom. Po 2 h kiedy kasza napęcznieje powtarzamy tą czynność.
Prosty Gryczany Chlebek
Możemy użyć dowolnej kaszy. U mnie prażona.

Łatwy Bezglutenowy Chlebek. Jeśli upieczesz swój własny chleb to potwierdzisz moje słowa: nie powrócisz już do kupnego chleba. Pieczywo domowej roboty jest nie tylko zdrowsze, ale również dużo smaczniejsze.

Choć na początku może wydawać się to skomplikowane i trudne to wystarczy raz spróbować tego przepisu, aby zmienić zdanie. Zaufaj, że ten łatwy bezglutenowy chlebek wychodzi każdemu.

Przepis sprawdzony przez dietetyka.

Smacznego !

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.