Choroby autoimmunologiczne dieta – jaka powinna być?
Osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne powinny zwrócić uwagę na dietę, gdyż to, co jemy, wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Wprowadzenie choroby autoimmunologicznej w stan remisji wymaga maksymalnego wsparcia układu odpornościowego. Co ważne, niezależnie od rodzaju jednostki chorobowej o podłożu autoimmunologicznym, dieta w chorobach zapalnych powinna opierać się na zasadach diety przeciwzapalnej.
Jest to obecnie najskuteczniejszy model żywienia, stosowany u pacjentów autoimmunologicznych. Działania żywieniowe mogą się jedynie nieznacznie różnić w zależności od rodzaju i stopnia zaawansowania choroby, a także od osobniczych reakcji organizmu.
Choroby autoimmunologiczne dieta przeciwzapalna.
Dieta przeciwzapalna to sposób żywienia, który ma na celu zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Dozwolone w diecie produkty spożywcze dzięki swoim właściwościom wpływają na wyciszenie stanu zapalnego i zatrzymanie choroby autoimmunologicznej.
Pamiętajmy, że wszystkie choroby autoimmunologiczne są skorelowane z ogólnoustrojowym stanem zapalnym. Co więcej, przewlekły stan zapalny w organizmie może być przyczyną wielu innych chorób. Takich jak: choroby serca, cukrzyca, nowotwory, a także prowadzić do rozwoju kolejnych schorzeń z grupy chorób autoimmunologicznych.
W licznych badaniach naukowych udowodniono, że najskuteczniejsza dieta dla pacjentów z chorobą autoimmunologiczną to dieta przeciwzapalna. Wykazano, że ten model żywienia pozwala na poprawę stanu zdrowia, co widać przez poprawę wyników badań pacjenta oraz jakości życia chorego. Badania naukowe jednoznacznie wykazują, że osoby chore na choroby autoimmunologiczne zgłaszały znaczną poprawę samopoczucia i wyższy poziom energii po zmianie diety i zastosowaniu żywienia opartego na zasadach diety przeciwzapalnej.
Dieta przeciwzapalna – zasady.
Dieta przeciwzapalna opiera się na spożywaniu produktów spożywczych, które mają potencjał łagodzenia stanów zapalnych.
Oto najważniejsze zalecenia dotyczące diety przeciwzapalnej:
- Owoce i warzywa. Spożywaj dużo świeżych owoców i warzyw, które są bogate w przeciwutleniacze i witaminy. To właśnie one powinny stanowić podstawę diety.
- Odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych. Unikaj nasyconych i trans tłuszczów, a skup się na zdrowych tłuszczach, takich jak te zawarte w oliwie z oliwek, awokado, rybach i oleju lnianym. Zadbaj o wysoką podaż kwasów tłuszczowych omega-3. W diecie na stałe powinny zagościć ryby bogate w kwasy omega-3. Takie jak łosoś, makrela i śledź, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych.
- Czerwone mięso z umiarem. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa i wybieraj chude rodzaje mięs, takie jak kurczak czy indyk.
- Odpowiednia ilość białka. Białko jest bardzo istotnym makroskładnikiem dla zdrowia układu immunologicznego.
- Unikaj przetworzonych produktów. Unikaj kontaktu z toksynami, ogranicz spożycie żywności przetworzonej, która może zawierać sztuczne dodatki i substancje prozapalne.
- Wsparcie mikroflory jelitowej i zdrowie jelit. Prawidłowa praca układu pokarmowego to klucz do zdrowia. Jeśli na co dzień odczuwasz dolegliwości od strony żołądka lub jelit, nie mogą być one bagatelizowane. Konieczne jest ustalenie przyczyny dolegliwości oraz odpowiednie postępowanie dietetyczne dążące do eliminacji problemu.
- Zielona herbata. Napar z zielonej herbaty może być korzystny ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.
- Kurkuma. Dodawaj kurkumę do potraw, ponieważ zawiera kurkuminę, substancję o właściwościach przeciwzapalnych.
- Woda. Pij odpowiednią ilość wody każdego dnia.
- Unikanie pokarmów prowadzących do reakcji alergicznych lub nietolerancji. Niektóre osoby z chorobami autoimmunologicznymi cierpią na alergie i nietolerancje. Wtedy konieczna jest eliminacja nietolerowanych alergenów.
- Suplementacja. Suplementacja witamin i minerałów może być bardzo pomocna. Witamina D, omega-3 i probiotyki to warte rozważenia suplementy. Ponadto jeśli występują, niedobory w wynikach badań, należy włączyć suplementację celowaną pod stan zdrowia pacjenta.
Dieta przeciwzapalna – usuń to z diety.
Chcąc zastosować odpowiednią dietę dla choroby autoimmunologicznej, konieczne jest ograniczenie produktów prozapalnych, przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia produktów przeciwzapalnych. Jest to niezbędne działanie, które pomoże w odzyskaniu i utrzymaniu zdrowia.
Produkty spożywcze prozapalne to te, które powodują nasilenie stanów zapalnych w organizmie. Spożywanie ich w nadmiarze prowadzi do rozwoju chorób autoimmunologicznych i obecnie stanowi ogromny problem społeczny.
Oto niektóre z produktów, które mogą mieć potencjał prozapalny:
- Tłuszcze trans. Znajdują się głównie w przetworzonej żywności, takiej jak fast foody, ciastka, krakersy, a także margaryny i niektóre oleje roślinne poddawane procesowi uwodorniania.
- Tłuszcze nasycone. Nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych, które są obecne m.in. w czerwonym mięsie, pełnotłustych produktach mlecznych i niektórych olejach roślinnych, nasila procesy zapalne.
- Cukry. Spożycie cukrów rafinowanych i dodanych, obecnych m.in. w słodyczach, napojach gazowanych i przetworzonej żywności, prowadzi do stanów zapalnych.
- Produkty pszenne. Produkty z białej mąki posiadają wysoki indeks glikemiczny IG, co prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi oraz zaburzają czynność jelit. Co skutkuje nasileniem procesów zapalnych w organizmie.
- Alkohol. Nadmierne spożycie alkoholu może prowadzić do stanów zapalnych i wpływać negatywnie na zdrowie organizmu.
- Produkty wysoko przetworzone. Gotowe dania, przekąski i żywność wysoko przetworzona często zawierają sztuczne dodatki, konserwanty i substancje chemiczne, które działają destrukcyjnie na mikroflorę jelit. Jelita stanowią centrum odporności człowieka.
Choroby autoimmunologiczne dieta lecznicza.
Istnieje szereg korzyści zdrowotnych, które można zaobserwować po wprowadzeniu diety przeciwzapalnej. Pierwsze efekty można zauważyć już po w pierwszych dniach stosowania diety. Warto jednak zaznaczyć, że efekty są stopniowe, a osiągnięcie pełnych korzyści może wymagać czasu. Ważne jest również, aby podejść do diety holistycznie, uwzględniając także aktywność fizyczną, sen, zdrowy styl życia i inne czynniki wpływające na zdrowie.
Zastosowanie diety przeciwzapalnej w chorobach autoimmunologicznych skutkuje poprawą ogólnego samopoczucia: Osoby stosujące dietę przeciwzapalną zgłaszają wyższy poziom energii, lepsze samopoczucie i jakość snu. Kolejną ogromną zaletą jest zmniejszenie dolegliwości bólowych wśród osób z chorobami przewlekłymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Choroby autoimmunologiczne dieta – jak zastosować?
- Wprowadź zmiany w diecie na podstawie informacji, które zamieszczono w tym wpisie.
- Jeśli borykasz się z mocno nasilonymi objawami choroby autoimmunologicznej, warto zacząć od zastosowania diety opartej na zasadach protokołu autoimmunologicznego. Protokół Autoimmunologiczny (AIP) to obecnie najsilniejsza wersja modelu diety przeciwzapalnej. Jest stosowany wśród osób dotkniętych chorobami z autoagresji. Więcej na temat protokołu autoimmunologicznego (AIP) przeczytasz tutaj. Gotowy plan żywienia AIP znajdziesz tutaj.
- Jeśli masz problem z wprowadzeniem większych zmian w diecie warto skonsultować się z dietetykiem, który dodatkowo dokona oceny stanu zdrowia na podstawie aktualnych wyników badań. Możesz również skorzystać z usługi indywidualnego układania diety online. Kliknij tutaj.
Podsumowanie
Podkreślić należy, że dieta przeciwzapalna jest prozdrowotnym modelem żywienia, który jest bardzo korzystny dla ogólnego stanu zdrowia. Znajduje ona zastosowanie zarówno wśród pacjentów autoimmunologicznych, jak i osób zdrowych, chcących maksymalnie wspomóc parametry zdrowotne. Pamiętajmy, że każdy organizm jest inny, dlatego indywidualne potrzeby żywieniowe mogą się nieznacznie różnić.