Dieta oparta na zasadach protokołu autoimmunologicznego (AIP) bywa wybawieniem dla osób cierpiących na choroby zapalne. Takich jak: Hashimoto, celiakia, choroby zapalne jelit, choroby zapalne skóry, choroby stawów, RZS, toczeń i wiele, wiele innych (grupa schorzeń autoimmunologicznych to 100 jednostek chorobowych). Dieta AIP bywa ostatnią deską ratunku dla pacjentów w przywracaniu zdrowia.

Fenomenalne działanie AIP.

Skuteczne działanie tego modelu żywienia wynika z faktu, że Protokół Autoimmunologiczny jest to model diety, który opiera się tylko i wyłącznie na produktach silnie przeciwzapalnych. AIP pomaga wprowadzić choroby zapalne w stan remisji i znacząco przyśpieszyć powrót do zdrowia.

Dieta skupia się na produktach poprawiających pracę układu odpornościowego, a eliminuje te, które go osłabiają. Śmiało można powiedzieć, że protokół autoimmunologiczny jest dietą leczniczą. Przepisy AIP bez wątpienia są postępowaniem leczniczym. Jako dietetyk pracując na co dzień z pacjentami autoimmunizacyjnymi, zapewniam, że ten model żywienia pomaga wprowadzić choroby zapalne w stan remisji. Dzięki temu, ze poprawia zdrowie jelit, które są centrum odporności człowieka.

Zasady AIP

Głównym założeniem diety protokół autoimmunologiczny (AIP) jest wykluczenie produktów, które mogą się przyczyniać do zwiększenia stanu zapalnego w organizmie człowieka. W rzeczywistości protokół autoimmunologiczny (AIP) jest rozszerzoną wersją diety paleo.

Choć Protokół AIP może wydawać się dosyć restrykcyjnym modelem żywienia, to podkreślić należy, że bardzo skutecznym. W rzeczywistości dla wielu osób dania wydają się być trudne lub niemożliwe do skomponowania. I faktycznie tak może być! Gdyż ustalenie odpowiedniej diety AIP wymaga doświadczenia, posiadania wiedzy i obycia w odpowiednim planowaniu diety eliminacyjnej.

Co zrobić, aby dieta AIP działała?

Podkreślić należy, żeby ta dieta była skuteczna musi być prawidłowo skomponowana. Powinna zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na: białko, węglowodany, tłuszcze.

Niezwykle istotny jest stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 : omega-6, który powinien wynosić 1:1. Gdyż właśnie taki stosunek kwasów tłuszczowych w diecie zapewnia wysokie działanie przeciwzapalne.

Pamiętajmy, że jeśli PROTOKÓŁ AUTOIMMUNOLOGICZNY AIP ma przynieść oczekiwane rezultaty musi być przestrzegany w 100%.

Co ważne, posiłki mogą być smaczne dzięki odpowiednio dobranym składnikom pokarmowym. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio skomponowany jadłospis.

Poniżej zamieszczam zdjęcia dań opartych na zasadach protokołu immunologicznego.

W diecie bardzo ważna jest prawidłowa podaż białka.
Podstawę diety stanowią warzywa, owoce.

Protokół Autoimmunologiczny dania

Co należy wykluczyć ?

Z diety konieczne jest wykluczenie następujących produktów:
Mleko i nabiał– Zaleca się eliminacje produktów tego typu, ponieważ zawierają
dwie substancje potencjalnie niekorzystne dla pacjenta. Pierwszą z nich jest trudno
strawne białko, czyli kazeina, co może prowokować do pojawienia się nadwrażliwości pokarmowych i zwiększać stan zapalny. Druga substancja to cukier mleczny, czyli laktoza. Nietolerancja objawia się między innymi biegunkami, które drażnią jelita i jednocześnie mogą prowadzić do niedoborów składników mineralnych takich jak wapń i żelazo.


Jaja– Protokół zakłada eliminację jaj ze względu na wysoki potencjał alergizujący, zarówno w przypadku białka, jak i żółtka jaj.


Warzywa strączkowe – Wyklucza się z diety ze względu na występujące w nich lektyny, które mogą podobnie jak gluten podrażnić śluzówkę jelit. Dodatkowo intensyfikują aglutynację erytrocytów.

Warzywa psiankowate– Wyeliminowanie produktów tej grupy zaleca się ze względu na zawarte w nich glikoalkaloidy, które wykazują negatywny wpływ na błonę śluzową jelit. Ponadto warzywa psiankowate negatywnie wpływają na kondycję stawów.


Gluten– Eliminacja produktów, w których występuje gluten jest zalecana ze względu na często współwystępujący wraz z chorobami autoimmunologicznymi problem jelita przesiąkliwego, który charakteryzuje się utrudnionym trawieniem białek, a w szczególności gliadyny.


Zboża i pseudozboża naturalnie bezglutenowe – Są wykluczane z diety ze względu
na często występujące reakcje krzyżowe.


Orzechy i nasiona – Ze względu na dużą zawartość kwasów omega-6, które zwiększają stan zapalny w organizmie oraz stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 nie są zalecane. Dodatkowo produkty
te wyróżniają się trudną przyswajalność i małą strawność, co nie pomaga w przypadku chorób autoimmunologicznych.


Dodatki do żywności – Równie istotne jest wykluczenie produktów wysokoprzetworzonych ze względu na zwarte w nich dodatki do żywności, które często przyczyniają się do wystąpienia dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Dieta przeciwzapalna
Protokół Autoimmunologiczny AIP

Protokół Autoimmunologiczny dania. Jak ustalić dietę?

Choć, ze względu na dużą liczbę wykluczeń, dieta Protokół Autoimmunologiczny może wydawać się trudna do zbilansowania, to zapewniam, że w rzeczywistości tak nie jest. Gdyż pula produktów do wykorzystania w jadłospise jest spora. Zatem przepisy mogą być różnorodne oraz smaczne.

Kluczowe jest odpowiednie zbilansowanie planu żywieniowego. Pamiętajmy, że bazowanie jedynie na samych owocach i warzywach nie jest dobrym pomysłem. Gdyż taki model żywienia wcale nie wspiera pracy układu odpornościowego. Liczne prace naukowe potwierdzają fakt, że niedożywienie białkowe jest głównym czynnikiem osłabiającym odporność. Dlatego tak ważne jest spożywanie dobrej jakości mięsa i ryb w diecie AIP.

A co ze słodyczami?

Jako, iż zasady AIP dopuszczają obecność owoców, z powodzeniem w diecie można uwzględnić posiłki na słodko.

  1. W AIP doskonałym zmiennikiem nabiału jest mleczko kokosowe.
protokół autoimmunologiczny przepisy
Przepisy w AIP mogą być słodkie i smaczne. Bez poczucia straty.
protokół autoimmunologiczny przepisy
Tak, tak! To dania z protokołu autoimmunologicznego.

Planowanie diety AIP

Jak już wspomniano, należy zwrócić uwagę nie tylko na zasady diety, lecz na kompozycję potraw. W odniesieniu do właściwego komponowania jadłospisu ogromną rolę pełni odpowiedni rozkład makroskładników w diecie – białka, -tłuszczu, -węglowodanów. Szczególnie zawartość przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3. Pamiętajmy, że bez dbałości o wymienione aspekty dieta AIP nie zadziała, tak jak powinna.

Jeżeli sami ustalamy swój jadłospis polecam, aby kontrolować wartość energetyczną i odżywczą spożywanych produktów w aplikacji np. fitatu.

Jeżeli mimo zawartych w tym tekście wskazówek, samodzielne komponowanie i przepisy diety protokół autoimmunologiczny dalej wydają się być za trudne, warto zdecydować się na zakup e-booka z gotowymi przepisami opartymi na zasadach diety AIP.

Dzięki pomocy e-booka nie musisz się martwić, że w sposób nieprawidłowy ustalisz swoją dietę. Z pewnością zaoszczędzisz też swój czas na planowanie posiłków i szukanie przepisów na dania.

W e-booku znajdziesz kompletny plan żywienia, przepisy i dietę odpowiednio zbilansowaną pod kątek składników odżywczych. E-book protokół autoimmunologiczny zawiera ciekawe, smaczne przepisy na dania AIP. Co najważniejsze dania zostały przetestowane przez wielu pacjentów autoimmunologicznych, którzy zgodnie potwierdzają, że ta dieta pozytywnie ich zaskoczyła.

E-book dla osób spożywających tylko ryby tutaj. E-book dla osób spożywających mięso tutaj.

Co znajdziesz w E-booku ?

protokół autoimmunologiczny przepisy
protokół autoimmunologiczny przepisy
protokół autoimmunologiczny przepisy
protokół autoimmunologiczny dania
protokół autoimmunologiczny dania
protokół autoimmunologiczny dania

E-book dla spożywających tylko ryby.

Protokół autoimmunologiczny pieczywo
aip przepisy

Pyszne pianki AIP, które często zostają stałym elementem diety nawet po wyjściu z protokołu.

Jak mogę kupić E-book z przepisami na dania diety protokół autoimmunologiczny?

Ebook jest dostępny w wielu księgarniach internetowych, także w Empiku.

Ebooki zakupicie tutaj https://www.empik.com/dieta-aip-protokul-autoimmunologiczny-1600-kcal-marcelina-paszkowska,p1334198188,ebooki-i-mp3-p

oraz tutaj

https://www.empik.com/dieta-aip-protokol-autoimmunologiczny-39-przepisow-tylko-ryby-opracowanie-zbiorowe,p1462744534,ebooki-i-mp3-p

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.