Synergizm i Antagonizm Witamin oraz Minerałów. Mało kto wie, że niektore witaminy i minerały się lubią, a inne nie. Bowiem niektóre pozytywnie wpływają na przyswajalność (jak np. Witamina C i żelazo), inne zaś ograniczają wchłanianie (jak wapń i żelazo).

W związku z powyższym suplementacja preparatami, które zawierają praktycznie cały pakiet witamin i minerałów w jednej tabletce nie zawsze ma sens.

W tym wpisie wytłumaczę jak mądrze wybierać suplementy. Z korzyścią dla zdrowia i kieszeni.

Na początek Przyjrzyjmy się poniższej etykiecie

Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że to bardzo dobry produkt. Zawiera praktycznie cały pakiet witamin i minerałów. I to w jednej tabletce, co pozornie wydaje się być zaletą. Ze względu na mało skomplikowaną i wygodną aplikację. Jednak z punktu widzenia nauki, nic bardziej mylnego.

Marketing mądrzejszy niż nauka

Rynek suplementów diety jest ogromny. Producenci prześcigają się w ofertach. Slogany reklamowe obiecują, że suplement zapewni optymalne funkcjonowanie organizmu, żelazne zdrowie i samopoczucie. Niektóre nawet sugerują, że samo zażywanie tabletki będzie wystarczające aby uporać się z problemem zdrowotnym. Czyli nie musisz nic zmieniać w swoim stylu życia, tylko kup suplement.

Jak to było w słynnej reklamie preparatu na wątrobę. Jajecznica na boczusiu, tylko weź tabletkę i będzie ok 🙂 Niestety, tak to nie działa. Nie dajcie się nabrać.

Jak mądrze wybierać suplementację?

Często kuszeni obietnicami bez pokrycia zupełnie bezmyślnie sięgamy po suplementy. Nierzadko po te wieloskładnikowe, gdzie na etykiecie widnieje cały pakiet witamin i minerałów. Jednak w rzeczywistości bardzo ważne jest odpowiednie łączenie i dobór składników.

Niektóre składniki odżywcze są antagonistami i mogą negatywnie wpływać na wzajemne wchłanianie. Inne z kolei działają na zasadzie synergii. Gdzie obecność jednego składnika poprawia biodostępność drugiego.

Co ze sobą łączyć, a czego nie.

Jak już wspomniałam, w suplementacji ważne jest aby odpowiednio łączyć ze sobą poszczególne składniki. Uwzględniając ich wzajemne interakcje.

Zdecydowanie lepiej sięgać po jednoskładnikowe produkty, albo takie gdzie producent wziął pod uwagę synergię substancji. Całe szczęście są na rynku producenci suplementów, którzy uwzględniają Synergizm i Antagonizm Witamin oraz Minerałów (np. Dr Best).

Jednak muszę przyznać, że to rzadkość. Większość powołuje się na super, extra pakiety, w których jest wszystko. A w rzeczywistości preparat jest mało skuteczny i cechuje się niskim stopniem przyswajalności.

Dla przykładu żelazo i wapń są antagonistami. Wapń wypiera żelazo na jego korzyść. Jeżeli mamy niedobory żelaza, a będziemy suplementować preparat gdzie żelazo jest połączone z wapniem to będzie ono wchłaniane w niewielkim stopniu (wapń wypiera żelazo).

Przyjrzyjmy się zatem dokładnie jakie składniki do siebie pasują, a jakie nie.

Synergizm i Antagonizm Witamin oraz Minerałów

Synergizm i Antagonizm Witamin oraz Minerałów

Synergizm i Antagonizm Witamin oraz Minerałów

Przegląd wzajemnych interakcji

Witamina A


Synergistyczne składniki odżywcze:

Witamina E

  • Witamina A i E razem prowadzą do zwiększenia zdolności antyoksydacyjnych

Jod

  • Kwas retinowy bierze udział w wychwytywaniu jodu.
  • Poważny niedobór witaminy A zmniejsza wchłanianie jodu i wpływa na metabolizm tarczycy.
  • Niedobór jodu i niedobór witaminy A prowadzi do cięższego przypadku pierwotnej niedoczynności tarczycy w porównaniu z samym niedoborem jodu .

Żelazo

  • Witamina A zwiększa wchłanianie żelaza , zwłaszcza żelaza niehemowego.
  • Suplementacja witaminą A może pomóc odwrócić niedokrwistość z niedoboru żelaza
  • Niedobór witaminy A może przyczynić się do anemii .

Cynk

  • Cynk jest niezbędny do transportu witaminy A.

 Składniki odżywcze antagonistyczne:

Witamina E

  • Wysoki poziom beta-karotenu może obniżyć poziom witaminy E w surowicy .

Witamina K

  • Witamina A zaburza wchłanianie witaminy K.

Witamina B1 (Tiamina)


Synergiczne składniki odżywcze

 Magnez

  • Przezwyciężenie niedoboru tiaminy może nie wystąpić, jeśli niedobór magnezu nie jest jednocześnie leczony.

Antagonistyczne składniki odżywcze

Witamina B6

Witamina B2 (ryboflawina)


Składniki odżywcze antagonistyczne:

Wapń

  • Wapń może tworzyć chelat z ryboflawiną, zmniejszając wchłanianie ryboflawiny.

Witamina B3 (Niacyna)

Synergistyczne składniki odżywcze:

Cynk

  • Suplementacja kwasem nikotynowym może zapewnić zależną od dawki poprawę poziomu cynku w wątrobie i lepsze markery antyoksydacyjne, w tym mniejszą peroksydację lipidów, obniżony poziom glutationu.

Witamina B5 (kwas pantotenowy)


Składniki odżywcze antagonistyczne:

Miedź

Witamina B6 (pirydoksyna)


Synergistyczne składniki odżywcze:

 Magnez

  • Magnez zwiększa wchłanianie witaminy B6 i odwrotnie .
  • Współsuplementacja witaminą B6 i magnezem pomaga w objawach zespołu napięcia przedmiesiączkowego i ewentualnie autyzmu .

 Składniki odżywcze antagonistyczne:

 Tiamina

  • Witamina B6 może hamować biosyntezę tiaminy.

Witamina B9

  • Witamina B9 zwiększa zapotrzebowanie na B9 i odwrotnie.
  • Wraz z witaminą B12, współsuplementacja witaminami B9 i B6 poprawia poziom homocysteiny , której wysoki poziom jest powiązany z chorobami sercowo-naczyniowymi, wytwarzaniem trombiny i neurodegeneracją .

Cynk

  • Wysoki poziom witaminy B6 może zwiększyć zapotrzebowanie na cynk .
  • Przewlekły i ostry niedobór witaminy B6 zwiększa jelitowy wychwyt cynku ,  ale poziom cynku w surowicy spada, co wskazuje na upośledzenie wykorzystania cynku.

Witamina B9 (kwas foliowy)


Antagonistyczne składniki odżywcze

Witamina B6

Witamina b12

  • Suplementacja witaminą B9 zwiększa zapotrzebowanie na witaminę B12 i odwrotnie, ponieważ obie odgrywają kluczową rolę w cyklu metylacji.
  • Niedobór lub niewydolność może zwiększać poziom homocysteiny, co wiąże się z wyższym ryzykiem demencji, choroby Alzheimera i chorób układu krążenia.
  • Niedobór może również powodować anemię megaloblastyczną .

Cynk

  • Suplementacja kwasem foliowym , zwłaszcza w stanie niedoboru cynku , może zmniejszać wchłanianie cynku poprzez tworzenie chelatu, ale wyniki są mieszane.

Witamina B12 (Kobalamina)


Antagonistyczne składniki odżywcze

Witamina C

  • W roztworze wodnym witamina C może degradować B12, zwłaszcza gdy obecne są również B1 i miedź.

Witamina B9

  • Suplementacja witaminą B9 zwiększa zapotrzebowanie na witaminę B12 i odwrotnie, ponieważ obie odgrywają kluczową rolę w cyklu metylacji.
  • Niedobór lub niewydolność może zwiększać poziom homocysteiny, co wiąże się z wyższym ryzykiem demencji, choroby Alzheimera i chorób układu krążenia.
  • Niedobór może również powodować anemię megaloblastyczną .

Witamina C (kwas askorbinowy)


Synergiczne składniki odżywcze

Witamina E

  • Witaminy C i E działają synergistycznie w obronie antyoksydacyjnej, a witamina C regeneruje witaminę E.
  • Działa synergicznie, więc duża suplementacja jednego wymaga dużej suplementacji drugiego.

Miedź

  • Postabsorpcyjna witamina C może stymulować wchłanianie i metabolizm miedzi .
  • Niedobór witaminy C może prowadzić do objawów niedoboru miedzi.

Żelazo

  • Zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego , nawet w obecności substancji hamujących; witamina C reguluje również pobieranie i metabolizm żelaza.

Selen

  • Dieta bogata w witaminę C prowadziła do zwiększenia procentowego wchłaniania seleninu sodu i retencji wchłoniętego selenu .

Antagonistyczne składniki odżywcze

Witamina b12

  • W roztworze wodnym witamina C może degradować witaminę B12 , zwłaszcza przy obecności witaminy B1 i miedzi.

Miedź

  • Wysoki poziom witaminy C hamuje wchłanianie miedzi , prawdopodobnie poprzez zwiększenie wchłaniania żelaza, które jest antagonistą miedzi.

Żelazo

  • Nadmiar witaminy C może zwiększać ryzyko przeładowania żelazem.

Selen

  • Przekształca selenin sodu w selen pierwiastkowy , który hamuje wchłanianie, ale tylko wtedy, gdy suplementy są przyjmowane na pusty żołądek.

Witamina D


Synergiczne składniki odżywcze

Witamina K

  • Optymalny poziom witaminy K zapobiega niektórym problemom związanym z nadmiarem witaminy D i prowadzi do lepszych wyników.
  • Odpowiednie poziomy witamin D i K prowadzą do zmniejszenia ryzyka złamań szyjki kości udowej oraz wzrostu BMD i innych wskaźników zdrowia kości.
  • Wystarczająca ilość witaminy K i D poprawia również poziom insuliny i ciśnienie krwi, jednocześnie zmniejszając ryzyko miażdżycy.

Wapń

  • Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia .
  • Wraz z witaminą K , suplementacja wapnia i witaminy D prowadzi do poprawy zdrowia kości, serca i metabolizmu.
  • Wapń i witamina D działają również synergistycznie na pracę mięśni szkieletowych.
  • Ko-suplementacja witaminy D i wapnia doprowadziła do poprawy odpowiedzi u dzieci z krzywicą.

Magnez

  • Suplementacja witaminą D poprawia poziom magnezu w surowicy, zwłaszcza u osób otyłych.
  • Magnez jest kofaktorem biosyntezy, transportu i aktywacji witaminy D.
  • Suplementacja magnezem poprawia poziom witaminy D.
  • Niedobór zarówno witaminy D , jak i magnezu zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, chorób metabolicznych i chorób układu kostnego.

Selen

  • Suplementacja witaminą D poprawia poziom selenu w surowicy.

Antagonistyczne składniki odżywcze

Witamina A

  • Wysoki poziom witaminy A zmniejsza wchłanianie witaminy D o 30 procent.

Witamina E

  • Średni i wysoki poziom witaminy E znacznie zmniejszają wchłanianie witaminy D odpowiednio o 15% i 17%.

Witamina E


Synergiczne składniki odżywcze

Witamina A

  • Witamina E poprawia wchłanianie jelitowe witaminy A w średnich do wysokich stężeniach, do 40 procent.
  • Witamina A i E razem prowadzą do zwiększenia zdolności antyoksydacyjnych, chronią przed niektórymi formami raka i wspierają zdrowsze jelita.
  • Działają synergistycznie , aby zapobiegać lub wspierać otyłość, zespół metaboliczny, stany zapalne, odpowiedź immunologiczną, zdrowie mózgu, utratę słuchu.

Witamina C

  • Witaminy C i E działają synergistycznie jako obrona antyoksydacyjna, z witaminą C regenerującą witaminę E.
  • Ponieważ działają synergistycznie , duża suplementacja jednego wymaga dużej suplementacji drugiego.

Selen

  • Niedobór selenu pogarsza skutki niedoboru witaminy E  , a witamina E może zapobiegać toksyczności selenu.
  • Razem wywołują apoptozę .
  • Połączony niedobór selenu i witaminy E ma ogromny wpływ na niedobór jednego ze składników odżywczych.
  • Synergia witaminy E i selenu może pomóc w zapobieganiu nowotworom poprzez stymulację apoptozy w nieprawidłowych komórkach; selen i witamina E działają synergistycznie, pomagając złagodzić nadmiar żelaza.

Cynk

  • W niektórych skutkach niedoboru cynku pomogła suplementacja witaminy E.

Antagonistyczne składniki odżywcze

Witamina A

  • Witamina A zmniejsza wchłanianie witaminy E w jelitach w sposób zależny od dawki.
  • Wysoki poziom beta-karotenu może obniżyć poziom witaminy E w surowicy.

Witamina D

  • Witamina D zmniejsza wchłanianie jelitowe witaminy E w sposób zależny od dawki.

Witamina K

  • Metabolity mogą hamować aktywność witaminy K , dlatego należy zachować ostrożność przy suplementacji dużymi dawkami.
  • Duże dawki witaminy K hamują jelitowe wchłanianie witaminy E.

Żelazo

  • Żelazo zaburza wchłanianie witaminy E.
  • Niedobór witaminy E nasila nadmiar żelaza, ale suplementacja witaminy E zapobiega temu.
  • Suplementy najlepiej przyjmować w oddzielnych porach.

Witamina K


Synergistyczne składniki odżywcze:

 Witamina D

  • Optymalny poziom witaminy K zapobiega niektórym problemom związanym z nadmiarem witaminy D i prowadzi do lepszych wyników.
  • Odpowiednie poziomy witamin D i K prowadzą do zmniejszenia ryzyka złamań szyjki kości udowej oraz wzrostu BMD i innych wskaźników zdrowia kości.
  • Poprawia również poziom insuliny, ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Wapń

 Antagonistyczne składniki odżywcze

 Witamina A

  • Toksyczność witaminy A hamuje syntezę witaminy K2 przez bakterie jelitowe i zakłóca działanie witaminy K na wątrobę.
  • Witamina A hamuje wchłanianie jelitowe witaminy K.

Witamina D

Witamina E

  • Metabolity mogą hamować aktywność witaminy K, dlatego należy zachować ostrożność podczas przyjmowania dużych dawek.
  • Witamina E może również hamować jelitowe wchłanianie witaminy K.

Wapń


Synergiczne składniki odżywcze

Witamina D

  • Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia.
  • Wraz z witaminą K , suplementacja wapnia i witaminy D prowadzi do poprawy zdrowia kości, serca i metabolizmu.
  • Wapń i witamina D działają również synergistycznie na pracę mięśni szkieletowych.
  • Ko-suplementacja witaminy D i wapnia doprowadziła do poprawy odpowiedzi u dzieci z krzywicą.

Potas

  • Potas zwiększa wchłanianie wapnia .
  • Wydalanie potasu jest pozytywnie związane z gęstością mineralną kości.

Antagonistyczne składniki odżywcze

Żelazo

  • Wysoki poziom wapnia zmniejsza wchłanianie żelaza niehemowego w krótkim okresie, ale może nie mieć długoterminowego wpływu na poziom żelaza; może to złagodzić witamina C .
  • Suplementacja wapniem i żelazem znacznie obniżyła poziom cynku w surowicy .

Magnez

  • Wysoki poziom wapnia obniża poziom magnezu w tkankach i zaostrza niedobór oraz zmniejsza wchłanianie magnezu.
  • Suplementacja magnezem może zmniejszyć wchłanianie wapnia, szczególnie u osób z kamicą nerkową .

Mangan

  • Mangan i wapń konkurują o wchłanianie i wykazują podobne właściwości.

Fosfor

  • Wysoki poziom suplementów wapnia zmniejsza wchłanianie fosforu .
  • Idealny stosunek fosforu do wapnia to 1:1. Wykazano, że wyższy poziom stosunku fosforu do wapnia szkodzi zdrowiu kości u świń i ludzi.

Sód

Cynk

  • Wysoki poziom suplementów wapnia zmniejsza wchłanianie cynku i równowagę cynku.
  • Wysoki poziom cynku może wpływać na wchłanianie wapnia.
  • Niedobór cynku zmniejsza poziom wapnia w surowicy i wnikanie wapnia do komórek oraz zwiększa poziom PTH.
  • Suplementacja wapniem i żelazem znacznie obniżyła poziom cynku w surowicy .

Magnez


Synergiczne składniki odżywcze

Tiamina

  • Magnez jest niezbędny do przekształcenia tiaminy w jej biologicznie aktywną formę i jest również wymagany przez niektóre enzymy zależne od tiaminy .
  • Przezwyciężenie niedoboru tiaminy może nie wystąpić, jeśli niedobór magnezu nie jest jednocześnie leczony.

Witamina B6

Witamina D

  • Suplementacja witaminą D poprawia poziom magnezu w surowicy, zwłaszcza u osób otyłych.
  • Magnez jest kofaktorem biosyntezy, transportu i aktywacji witaminy D.
  • Suplementacja magnezem poprawia poziom witaminy D.
  • Niedobór zarówno witaminy D , jak i magnezu zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, chorób metabolicznych i chorób układu kostnego.

Potas

  • Magnez jest niezbędny do pobierania potasu w komórkach.
  • Połączenie magnezu, wapnia i potasu zmniejsza ryzyko udaru mózgu .

Antagonistyczne składniki odżywcze

Wapń

  • Wysoki poziom wapnia obniża poziom magnezu w tkankach i zaostrza niedobór oraz zmniejsza wchłanianie magnezu.
  • Suplementacja magnezem może zmniejszyć wchłanianie wapnia, szczególnie u osób z kamicą nerkową .

Cynk

Fosfor

  • Wraz z wapniem fosfor może zmniejszać wchłanianie magnezu w jelitach.

Fosfor


Antagonistyczne składniki odżywcze

Wapń

  • Wysoki poziom suplementów wapnia zmniejsza wchłanianie fosforu.
  • Idealny stosunek fosforu do wapnia wynosi 1:1; Wykazano, że wyższy poziom stosunku fosforu do wapnia szkodzi zdrowiu kości u świń i ludzi.

Magnez

  • Wraz z wapniem fosfor może zmniejszać wchłanianie magnezu w jelitach.

Potas


Synergiczne składniki odżywcze

Wapń

Magnez

  • Magnez jest niezbędny do pobierania potasu w komórkach.
  • Połączenie magnezu, wapnia i potasu zmniejsza ryzyko udaru mózgu .

Sód

  • Równowaga potasu/sodu wymagana dla optymalnego zdrowia, zwłaszcza dla obniżonego ciśnienia krwi i zdrowia serca.
  • Właściwa równowaga potasu do sodu poprawia zdrowie kości poprzez zmniejszenie nadmiernego wydalania wapnia z powodu wysokiego poziomu sodu.
  • Zmniejsza również obciążenie otyłością i poprawia zawartość kwasów w diecie netto.

Sód


Synergiczne składniki odżywcze

 Potas

  • Równowaga potasu/sodu wymagana dla optymalnego zdrowia, zwłaszcza dla obniżonego ciśnienia krwi i zdrowia serca.
  • Właściwa równowaga potasu do sodu poprawia zdrowie kości poprzez zmniejszenie nadmiernego wydalania wapnia z powodu wysokiego poziomu sodu.
  • Zmniejsza również obciążenie otyłością i poprawia zawartość kwasów w diecie netto.

 Antagonistyczne składniki odżywcze

 Wapń

  • Nadmiar sodu wzmaga wydalanie wapnia .
  • Wysoki poziom sodu zwiększa obrót kostny i zmniejsza gęstość mineralną kości.

PIERWIASTKÓW ŚLADOWYCH

Miedź


Synergiczne składniki odżywcze

 Witamina C

  • Postabsorpcyjna witamina C może stymulować wchłanianie i metabolizm miedzi.
  • Niedobór witaminy C może prowadzić do objawów niedoboru miedzi.

 Antagonistyczne składniki odżywcze

 Witamina C

  • Wysoki poziom witaminy C hamuje wchłanianie miedzi, prawdopodobnie poprzez zwiększenie wchłaniania żelaza, które jest antagonistą miedzi .

Żelazo

  • Miedź i żelazo konkurują o wchłanianie, więc wysoki poziom jednego może prowadzić do niedoboru drugiego.

molibden

  • Molibden oddziałuje z miedzią związaną z białkami w komórkach i poza nimi, a nawet może usuwać miedź z tkanek, więc nadmiar molibdenu przyczynia się do niedoboru miedzi.
  • Molibden może być również stosowany w leczeniu problemów związanych z nadmiernym poziomem miedzi, takich jak choroba Wilsona.
  • Antagonistyczny związek między miedzią a molibdenem może przyczynić się do powikłań cukrzycowych.

Selen

  • Podczas spożywania niskiego lub normalnego poziomu selenu wysokie spożycie miedzi zmniejsza wchłanianie, chociaż może to nie mieć miejsca w przypadku spożywania wysokiego poziomu selenu.
  • Brak równowagi w proporcji selenu i miedzi może przyczynić się do stresu oksydacyjnego .

Cynk

  • Cynk hamuje wchłanianie miedzi i może prowadzić do niedoboru.
  • Wysoki stosunek miedzi do cynku zwiększa stres oksydacyjny, śmiertelność z wszystkich przyczyn, stany zapalne, zaburzenia odporności, zaburzenia snu, AD, niewydolność serca, niepełnosprawność fizyczną, cukrzycę i autyzm.

Jod


Synergiczne składniki odżywcze

 Witamina A

  • Kwas retinowy bierze udział w wychwytywaniu jodu.
  • Poważny niedobór witaminy A zmniejsza wchłanianie jodu i wpływa na metabolizm tarczycy.
  • Niedobór jodu i niedobór witaminy A prowadzi do cięższego przypadku pierwotnej niedoczynności tarczycy w porównaniu z samym niedoborem jodu.

Selen

  • Odpowiednie poziomy zarówno jodu , jak i selenu są niezbędne do metabolizmu hormonu tarczycy. Selen jest niezbędny, aby enzym dejodujący T4 przekształcił go w aktywną formę T3.
  • Jednoczesne niedobory jodu i selenu mogą stworzyć efekt równoważenia w celu utrzymania i normalizacji poziomów T4, podczas gdy poziomy T4 były obniżone, gdy występował niedobór jodu lub selenu.

Żelazo


Synergiczne składniki odżywcze

Witamina A

Witamina C

  • Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego , nawet w obecności substancji hamujących; witamina C reguluje również pobieranie i metabolizm żelaza.

Antagonistyczne składniki odżywcze

Witamina E

  • Żelazo zaburza wchłanianie witaminy E.
  • Niedobór witaminy E nasila nadmiar żelaza, ale suplementacja witaminy E zapobiega temu.
  • Suplementy najlepiej przyjmować w oddzielnych porach.

Wapń

  • Wysoki poziom wapnia zmniejsza wchłanianie żelaza niehemowego w krótkim okresie, ale może nie mieć długoterminowego wpływu na poziom żelaza; może to złagodzić witamina C .
  • Suplementacja wapniem i żelazem znacznie obniżyła poziom cynku w surowicy .

Miedź

  • Miedź i żelazo konkurują o wchłanianie, więc wysoki poziom jednego może prowadzić do niedoboru drugiego.

Mangan

  • Wysoki poziom manganu hamuje wchłanianie i wychwyt żelaza w sposób zależny od dawki i odwrotnie dzięki wspólnym szlakom wchłaniania i podobnym właściwościom fizykochemicznym.

Cynk

  • Żelazo niehemowe i cynk konkurują o wchłanianie .
  • Suplementacja wapniem i żelazem znacznie obniżyła poziom cynku w surowicy.

Mangan


Antagonistyczne składniki odżywcze

Żelazo

  • Wysoki poziom manganu hamuje wchłanianie i wychwyt żelaza w sposób zależny od dawki i odwrotnie dzięki wspólnym szlakom wchłaniania i podobnym właściwościom fizykochemicznym.

Wapń

  • Mangan i wapń konkurują o wchłanianie i wykazują podobne właściwości.

molibden


Antagonistyczne składniki odżywcze

Miedź

  • Molibden oddziałuje z miedzią związaną z białkami w komórkach i poza nimi, a nawet może usuwać miedź z tkanek, więc nadmiar molibdenu przyczynia się do niedoboru miedzi.
  • Molibden może być również stosowany w leczeniu problemów związanych z nadmiernym poziomem miedzi, takich jak choroba Wilsona.
  • Antagonistyczny związek między miedzią a molibdenem może przyczynić się do powikłań cukrzycowych.

Selen


Synergiczne składniki odżywcze

Witamina C

  • Dieta bogata w witaminę C prowadzi do zwiększonego wchłaniania selenu

Witamina D

  • Suplementacja witaminą D poprawia poziom selenu w surowicy.

Witamina E

  • Niedobór selenu pogarsza skutki niedoboru witaminy E. Witamina E może zapobiegać toksyczności selenu.
  • Synergia witaminy E i selenu może pomóc w zapobieganiu nowotworom
  • Selen i witamina E działają synergistycznie, pomagają złagodzić nadmiar żelaza.

Jod

  • Odpowiednie poziomy zarówno jodu , jak i selenu są niezbędne do metabolizmu hormonów tarczycy. Selen jest niezbędny, aby enzym dejodujący T3 przekształcił go w aktywną formę T4.

Antagonistyczne składniki odżywcze

Witamina C

  • Witamina C przekształca selenin sodu w selen pierwiastkowy, który hamuje wchłanianie, ale tylko wtedy, gdy suplementy są przyjmowane na pusty żołądek.

Miedź

  • Podczas spożywania niskiego lub normalnego poziomu selenu wysokie spożycie miedzi zmniejsza wchłanianie, chociaż może to nie mieć miejsca w przypadku spożywania wysokiego poziomu selenu.
  • Brak równowagi w proporcji selenu i miedzi może przyczynić się do stresu oksydacyjnego .

Cynk


Synergiczne składniki odżywcze

Witamina A

  • Cynk jest niezbędny do transportu witaminy A.
  • W jednym z badań suplementacja witaminą A i cynkiem u dzieci doprowadziła do zmniejszenia ryzyka infekcji i zwiększonego wzrostu liniowego.
  • Cynk wraz z witaminą A pomaga zachować zdrowie oczu.

Witamina B3

  • Suplementacja kwasem nikotynowym może zapewnić zależną od dawki poprawę poziomu cynku w wątrobie i lepsze markery antyoksydacyjne, w tym mniejszą peroksydację lipidów, obniżony poziom glutationu.

 Antagonistyczne składniki odżywcze

 Witamina B6

  • Wysoki poziom witaminy B6 może zwiększyć zapotrzebowanie na cynk.
  • Przewlekły i ostry niedobór witaminy B6 zwiększa jelitowy wychwyt cynku ,  ale poziom cynku w surowicy spada, co wskazuje na upośledzenie wykorzystania cynku.

Witamina B9

  • Suplementacja kwasem foliowym , zwłaszcza w stanie niedoboru cynku , może zmniejszać wchłanianie cynku poprzez tworzenie chelatu, ale wyniki są mieszane.

Wapń

  • Wysoki poziom suplementów wapnia zmniejsza wchłanianie cynku i równowagę cynku .
  • Wysoki poziom cynku może wpływać na wchłanianie wapnia .
  • Niedobór cynku zmniejsza poziom wapnia w surowicy i wnikanie wapnia do komórek oraz zwiększa poziom hormonu przytarczyc.
  • Suplementacja wapniem i żelazem znacznie obniżyła poziom cynku w surowicy.

Miedź

  • Miedź hamuje wchłanianie cynku i może prowadzić do niedoboru.
  • Wysoki stosunek miedzi do cynku zwiększa ryzyko stresu oksydacyjnego, śmiertelności z wszystkich przyczyn, stanów zapalnych, dysfunkcji układu odpornościowego, zaburzeń snu, AD, niewydolności serca, niepełnosprawności fizycznej, cukrzycy i autyzmu.

Żelazo

  • Żelazo niehemowe i cynk konkurują o wchłanianie.
  • Suplementacja wapniem i żelazem znacznie obniżyła poziom cynku w surowicy.

Magnez

Jak widać, wiele minerałów konkuruje ze sobą o wchłanianie, dlatego ważne jest zapewnienie odpowiedniej równowagi, aby nie przewyższać innych, przyczyniając się do niedoboru.

INTERAKCJE GRUPOWE


Witaminy z grupy B


 Witaminy z grupy B często działają razem, zwłaszcza witaminy B2, B6, B9, B12.

  • Witaminy z grupy B współpracują ze sobą i odgrywają kluczową rolę jako kofaktory i enzymy w metabolizmie. Biorą udział w licznych funkcjach zachodzących w ciele. Biorą również udział w metabolizmie energetycznym.
  • Równowaga witamin z grupy B wspiera zdrowie mózgu, w tym rozwój nerwowy i zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, a także układowi sercowo-naczyniowemu.

Czy suplementacja jest konieczna ?

Oczywiście, aby organizm funkcjonował optymalnie, konieczna jest odpowiednia równowaga niezbędnych składników odżywczych. Suplementacja (w różnym stopniu) jest nieodłącznym i koniecznym elementem uzupełniającym dietę.

Doskonałym przykładem jest witamina D, której suplementacja poza okresem letnim jest koniecznością.

Dobór suplementacji powinien być indywidualny oraz celowany. Oznacza to, że powinniśmy przyjmować składniki niedoborowe. Względem stanu zdrowia, stylu życia oraz potrzeb. Niedobory organizmu możemy sprawdzać wykonując badania z krwi. Jest to najbardziej optymalna forma, na której pracują dietetycy i na podstawie której dobierają dietoterapię dla pacjenta.

Sięganie po każdy suplement reklamujący się jako prozdrowotny nie jest dobrym pomysłem. Niektóre składniki przyjmowane w nadmiarze mogą działać toksycznie na nasze zdrowie. Jeżeli składnik jest dostarczany wraz z dietą i nie mamy niedoborów nie ma potrzeby nadmiernej suplementacji.

Suplementujmy się z głową. Co za dużo, to nie zdrowo !

Podsumowanie

Zapewne wielu producentom nie na rękę będzie mój dzisiejszy wpis. Rynek suplementów to bardzo dochodowy biznes. W trosce o swoje zdrowie do kwestii suplementacji powinniśmy podchodzić z rozsądkiem i dobierać ją tak, aby nam służyła. A nie tylko uzupełniała producentowi stan portfela.

Pamiętajcie, że suplementy, które mają w swoim składzie wszystko, wcale nie są takie fajne jak się wydają. Część z substancji ogranicza wzajemne wchłanianie i bardziej korzystne może być sięganie po nie osobno. Może również okazać się, że nie potrzebujecie wszystkich substancji zawartych w preparacie. Gdyż są dostarczane razem z dietą.

Bibliografia :

Minich, D. Vitamin-Mineral Interactions.

https://deannaminich.com/vitamin-and-mineral-interactions-the-complex-relationship-of-essential-nutrients/

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.