Nietolerancja i Alergia pokarmowa. Temat alergii i nietolerancji pokarmowych jest mocno na czasie. Coraz większa ilość osób nie toleruje pewnych grup pokarmów. Oprócz łatwych do rozpoznania symptomów w postaci manifestacji od strony układu pokarmowego, alergeny pokarmowe powodują również szereg innych objawów. Osoby cierpiące na alergie cierpią na: brain fog, zaburzenia koncentracji, zespół przewlekłego zmęczenia, obniżone samopoczucie, depresje, czy bóle mięśni i stawów. Alergia i nietolerancja pokarmowa to dwie odrębne jednostki chorobowe. W powszechnej opinii pojęcia nietolerancji i alergii są często ze sobą mylone. Najprawdopodobniej dlatego, że rzeczywiście nie są łatwe do rozróżnienia. Dlatego w tym wpisie dokładnie omówię charakterystykę oraz jaka jest różnica między alergią a nietolerancją pokarmową.

Nietolerancja i Alergia pokarmowa

Jak odróżnić ?

Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją organizmu na pokarm, w przebiegu której angażowana jest odpowiedź układu odpornościowego. Alergeny pokarmowe dostają się do krwiobiegu wskutek czego dochodzi do osłabienia pracy układu odpornościowego, który zamiast walczyć z patogenami zaczyna walczyć z pokarmem. Alergie pokarmowe mogą prowadzić do rozwoju chorób z autoagresji.

Nietolerancja pokarmowa jest nieprawidłową reakcją organizmu na pokarm, w przebiegu której angażowana jest, tylko i wyłącznie, odpowiedź od strony układu pokarmowego. Występuje wskutek całkowitego lub częściowego braku enzymu rozkładającego cukier (np. laktozę). Wówczas pokarm nie może być strawiony i zostaje wydalony. Typowym objawem nietolerancji jest biegunka występująca krótko po spożyciu pokarmu. W nietolerancji cząstki jedzenia nie przechodzą do krwiobiegu i nie dochodzi do osłabienia pracy układu odpornościowego.

Nietolerancja i Alergia pokarmowa

Nietolerancja i Alergia pokarmowa. Podsumowując nietolerancja jest jednostką, której objawy nie wychodzą poza przewód pokarmowy. W odniesieniu do alergii mówimy już o szeregu innych dolegliwości, także pozajelitowych. Takich jak: obniżony nastój, przewlekłe zmęczenie, problemy skórne. Wszystkie symptomy dokładnie omawiam w dalszej części wpisu.

Nietolerancja przyczyny

Przyczyną nietolerancji jest brak lub niedostateczna ilość enzymu rozkładającego dany cukier. Nietolerancja moze być nabyta lub wrodzona. Przy wrodzonej obserwuje się całkowity brak enzymu i przebiega on przez całe życie.

Nabyta powstaje wskutek uszkodzenia śluzówki jelita cienkiego. Wówczas z powodu uszkodzenia upośledzona zostaje synteza enzymu rozkładającego dany cukier (jego całkowity brak lub zbyt mała ilość). Niedostateczna ilość enzymu powoduje, że pokarm nie może być w pełni strawiony i rozwija się nietolerancja.

Typowe dla nietolerancji (bez znaczenia czy wrodzonej czy nabytej) krótko po spożyciu pokarmu odczuwamy przelewanie w jelitach oraz potrzebę wypróżnienia. Zazwyczaj obserwujemy luźne stolce. Nietolerancja wrodzona jest nie do wyleczenia, przebiega przez całe życie i wymaga całkowitej eliminacji produktu z diety. W nietolerancji nabytej jest możliwe, aby przywrócić normalne funkcjonowanie przez czasową eliminacje pokarmu i poprawę stanu przewodu pokarmowego. Wówczas należy stopniowo wprowadzać produkt do diety i obserwować reakcję.

Alergia pokarmowa przyczyny

Część alergii pokarmowych ma podłoże genetyczne. Zatem jeżeli osoba w rodzinie ma zdiagnozowaną alergię na pokarm istnieje ryzyko wystąpienia także u innych członków rodziny. Alergia o podłożu genetycznym jest na cale życie. Nie ma możliwości wyleczenia.

W większości przypadków wykazano, że występowanie alergii jest ściśle powiązane z rozszczelnieniem bariery jelitowej i dysbiozą jelitową. Rozszczelnienie bariery jelitowej umożliwia przedostawanie się do organizmu cząstek pokarmowych, które w normalnych warunkach zostałyby usunięte. W rezultacie, ekspozycja na alergeny pokarmowe powoduje aktywację układu odpornościowego, który rozpoznaje je jako ciała obce i zaczyna zwalczać. Opisany system działania prowadzi do osłabienia pracy układu odpornościowego, co stwarza ryzyko rozwoju chorób z autoagresji. W przebiegu występowania alergii pokarmowej skorelowanej z dysbiozą przy odpowiednim postępowaniu jest możliwe wyciszenie i poprawa tolerancji na dany pokarm.

Rodzaje Alergii

W odniesieniu do alergii pokarmowej możemy wyróżnić dwa główne typy:

Alergia typu 1.

Reakcja alergiczna IgE zależna. Jest dosyć łatwa do rozpoznania, bowiem jest rekacją natychmiastową. Występuje bardzo szybko, w czasie sekundy-minuty od kontaktu z nietolerowanym produktem.

Alergia typu 3.

Reakcje alergiczne IgA i IgG zależne. Jest to rodzaj trudny do rozpoznania. Nazywana jest alergią ukrytą, utajoną. Ciężka do rozpoznania ze względu na długi czas występowania objawów. Nawet do 3-4 dni od spożycia pokarmu na który występuje alergia. Wynika to z czasu potrzebnego do wytworzenia przeciwciał. Bywa mylona z innymi schorzeniami.

Przyczyny Alergii Pokarmowej:

  1. Dysbioza jelitowa
  2. Zmniejszona aktywność soku żołądkowego
  3. Przetworzona żywność
  4. Używki
  5. Stres
  6. Nadużywanie leków (inhibitory pompy protonowej, leki przeciwbólowe)
  7. Stany zapalne w obrębie przewodu pokarmowego

Współczesna dieta oparta na modelu typu zachodniego nie sprzyja kondycji jelit. Wysoko przetworzona dieta, nadużywanie leków, używki zaburzają integralność mikrobioty jelitowej i upośledzają pracę jelit. Alergie pokarmowe obserwuje się u większości pacjentów z IBS, IBD, Leśniowskiego Crohna, przewlekłymi migrenami.

Alergia Pokarmowa objawy i rozpoznanie

Po pierwsze, alergia może mieć wiele twarzy. Bywa trudna do rozpoznania ze względu na szereg nieswoistych objawów. Ze względu na długi czas reakcji nierzadko objawy nie są nawet kojarzone ze spożyciem pokarmu. Tymczasem w przebiegu alergii obserwujemy symptomy takie jak :

  1. Dolegliwości od strony układu pokarmowego (wzdęcia, przelewanie, uczucie rozpierania, uczucie przepełnienia, zaparcia, biegunki).
  2. Zaburzenia pracy układu nerwowego (problemy z koncentracją, brain fog, przewlekłe zmęczenie, depresja).
  3. Układu oddechowego (infekcje, śluz w gardle, przewlekły katar, kaszel, drapanie w gradle).
  4. Problemy skórne (trądzik, atopowe zapalenie skory, egzema).
  5. Zaburzenia metaboliczne i hormonalne (problemy z redukcją masy ciała,
  6. Zaburzenia pracy układu kostno-stawowego (bóle mięśni i stawow, fibromialgia).
  7. Migreny.

Ciągle obserwujemy rosnące wskaźniki osób, które nie tolerują pokarmów. Nietolerancja i Alergia pokarmowa wydaje się być dosyć powszechnym zjawiskiem.

Nietolerancja i Alergia pokarmowa

Konsekwencje

Przede wszystkim, jeżeli zbagatelizujemy objawy i je zaniedbamy, nieleczona Nietolerancja i Alergia pokarmowa będzie prowadzić do rozwoju dalszych problemów. To nie jest tak ze odczuwamy dolegliwości i że po prostu tak już jest i tyle. Bowiem w wyniku ekspozycji na alergen błona jelita będzie się dalej uszkadzać.

Następnie, nieszczelna bariera jelitowa prowadzić będzie do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego.

W przebiegu alergii obserwujemy :

  1. choroby z autoagresji
  2. choroby metaboliczne
  3. chroboty psychiczne
  4. choroby neurodegeneracyjne
  5. choroby sercowo-naczyniowe

Alergie pokarmowe mogą byc początkiem chorób z autoagresji (Hashimoto, Stwardnienie rozsiane, Reumatoidalne zapalenie stawów, Choroby zapalne jelit, Łuszczyca, Toczeń rumieniowaty, Anemia złośliwa).

Diagnostyka

Dla rozpoznawania trudnych przypadków alergii pokarmowej, o objawach nie mających pozornie nic wspólnego z przewodem pokarmowym, należy wykonać testy z oznaczaniem przeciwciał IgG. Niektóre laboratoria oferują panele alergiczne w klasie IgE. Pamiętajmy, że tego typu testy nie zawsze są wiarygodne, ponieważ pozwalają zdiagnozować tylko reakcje szybkie na pokarmy. Brak alergii w klasie IgE nie oznacza, że nie ma jej wcale. Zatem dopiero wykonanie testu IgG pozwoli postawić ostateczną diagnozę.

Godne polecenia są testy:

1. FOOD PRINT https://zdrowegeny.pl/food-print-80

2. Immunodiagdieta https://zdrowegeny.pl/immunodiagdieta-280-igg

3. Food Detective https://zdrowegeny.pl/test-food-detective

Nietolerancja i Alergia pokarmowa

Nietolerancja i Alergia pokarmowa dotykają coraz większej ilości osób. Jeżeli od dłuższego czasu obserwujemy obniżone samopoczucie i niewyjaśnione problemy zdrowotne warto pochylić się nad diagnostyką alergii pokarmowych w klasie IgG.

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.