Dlaczego mam Hashimoto? To pytanie zadaje sobie wiele kobiet.

Choć słowo Hashimoto 🦋 może brzmieć trochę egzotycznie, to chyba każdy wie co oznacza 🤓.
Gdyż, obecnie zapalenie tarczycy typu Hashimoto (obok insulionooporności) jest najczęściej wstępującą chorobą o podłożu autoimmunologicznym. W tym wpisie omówię mechanizm powstawania choroby i odpowiem na pytanie: Hashimoto, dlaczego ja?

Układ odpornościowy kieruje ⤴️ na tarczycę przeciwciała, jednocześnie niszcząc własne tkanki. Proces ten powoduje, że tarczyca nie jest w stanie produkować hormonów 😥

Hashimoto dlaczego

Hashimoto, dlaczego?

💡Dokładnie nie wiadomo jaka jest przyczyna występowania schorzenia. Zebrane dotychczas obserwacje naukowe pozwalają na wyszczególnienie kluczowych czynników 👇

1.Geny

Jeśli w rodzinie są przypadki zachorowań na Hashimoto (mama, babcia, siostra) ryzyko wystąpienia choroby jest większe. Pamiętajmy, że geny jedynie ładują pistolet, za spust pociąga nasz styl życia.

2.Deficyty żywieniowe


Jod, białko, żelazo, selen, cynk, miedź są ważnymi składnikami dla prawidłowej pracy tarczycy. U większości osób z Hashimoto obserwuje się również niedobry witaminy D.

3.Czynniki prozapalne


Dieta typu zachodniego, bogata w przetworzone produkty, tłuszcze trans i cukier nasila proces autoimmunologiczny.

4.Toksyny


Każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z toksynami, które mogą być czynnikami wyzwalającymi chorobę. Nadmierna ekspozycja zaburza pracę wątroby oraz możliwości detoksykacjne organizmu. Wątroba bierze udział w konwersji T4 w T3. Ponadto związki chemiczne tzw. obesogeny wykazują właściwości endokrynnie czynne, które zaburzają pracę układu hormonalnego.

5.Stres

Zarówno stres psychiczny, jak i fizyczny zaburza pracę tarczycy. Nadnercza i tarczycę łączy sieć powiązań. Wiele osób z Hashimoto cierpi na zaburzenia czynności nadnerczy.

6.Jelita

Dysbioza jelitowa jest silnie skorelowana ze schorzeniami autoimmunologicznymi.
Zespół nieszczelnego jelita prowadzi do zaburzeń trawienia, przenikania cząsteczek do krwiobiegu i stymulacji układu odpornościowego. W jelitach zachodzi też konwersja T4 w T3.

Hashimoto, dlaczego?

Wiele osób zadaje sobie pytanie dlaczego mam Hashimoto. Oczywiście nie możemy zmienić genów, ale możemy wpłynąć na czynniki determinujące przebieg choroby👉 styl życia.

Co zrobić?

Podstawą jest diagnostyka i szybkie rozpoznanie choroby. Szybie rozpoznanie i właściwe postępowanie pozawala wprowadzić chorobę w stan remisji i zapobiec zniszczeniu gruczołu tarczycowego. Konieczne jest zastosowanie odpowiedniej diety i monitorowanie choroby. W tym celu należy udać się do dietetyka.

Przeczytaj także jak sport wpływa na pracę tarczycy https://dietetycy.org.pl/zespol-niedoboru-t3-sport/

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.