Bieganie odżywianie. Dieta to dla biegacza element niezbędny do trenowania w zdrowiu, dobrego samopoczucia i poprawy wyników. Jako dietetyk pracujący na co dzień z biegaczami, zauważam, że jest to aspekt często pomijany i zaniedbywany. Wiele osób uważa, że jeśli biega to wystarczy po prostu jeść i uzupełniać energię. Jakość jedzenia schodzi na drugi plan. Niestety nie na tym to polega….

Dlaczego warto zadbać o odżywianie w bieganiu?

Jeżeli chcesz biegać, budować formę i chcesz żeby twoje ciało należycie służyło, to musisz je odpowiednio odżywiać. Do jego odpowiedniego funkcjonowania jest konieczne wiele elementów. Kluczem do sukcesu jest odżywienie organizmu, i o to tutaj chodzi!

Oczywiście to nie jest tak, że mówię, że w ogólnie nie można pozwolić sobie na „więcej”, bo niewątpliwie jest to duża zaleta biegania. Jednak bazowanie na stałe w diecie na produktach typu: ciasta, ciasteczka, kupne słodycze, pizze, drożdżówki itp. nie jest właściwym postępowaniem żywieniowym. 

Pamiętajcie, że wysiłek wytrzymałościowy, jakim jest właśnie bieganie, nasila zapotrzebowanie organizmu na substancje odżywcze. A nieprawidłowe postępowanie żywieniowe może doprowadzić do dużych niedoborów składników odżywczych, co może odbić się na zdrowiu.

Każdy trenuje w innym celu. Jeden biega rekreacyjnie, dla relaksu i ładnej sylwetki, inny dla lepszych wyników. Jednak myślę, że niezależnie od naszego celu treningowego, dla każdego zdrowie jest ważne. I o nie powinniśmy dbać z należytą starannością. Bo bez diety i regularnych badań, po prostu można zrobić sobie krzywdę.

Na co wpływa w bieganiu właściwe odżywianie?

  1. Regeneracja
  2. Stan kości i ścięgien.
  3. Odporność i wydajność.
  4. Praca mitochondriów i produkcja energii.
  5. Oksydacja organizmu.
  6. Stany zapalne.

Wszystkie te aspekty przekładają się na dyspozycję sportową, chęć podejmowania treningów oraz ogólne samopoczucie w codziennym życiu. Wszystkie te aspekty dokładnie omówiłam w swoim filmiku na YouTube. Koniecznie do niego zajrzyj!

Bieganie, odżywnianie, mikroflora jelit.

Bieganie-Odżywianie-Kondycja mikroflory jelitowej są w ścisłej korelacji.

Gdyż kondycja mikroflory jelit jest zależna od czynników dietetycznych. Być może zagadnienie mikroflory jelitowej wydawać się pozornie trochę abstrakcyjne, ale uwierzcie, że jest prawdziwe i niezwykle ważne.

W końcu, tak dobrze znane powiedzenie: zdrowie zaczyna się w jelitach, nie jest wysnute z palca, tylko jest jak najbardziej prawdziwe!

Stan mikroflory jelit jest niezwykle ważny w kontekście odpowiedniej absorpcji składników odżywczych z pożywienia oraz funkcjonowania przewodu pokarmowego w trakcie trwania wysiłku, jak i poza nim. Doskonale wiadomo, że dolegliwości jelitowe bywają przyczyną przerwania wyścigu i zejścia z trasy podczas zawodów biegowych. 

Przypominam czego nie lubi nasza mikroflora:

  1. Cukier, alkohol, 
  2. pszenica, konserwanty, barwniki, 
  3. chemia i substancje antyodżywcze. 

I dlatego jeszcze raz podkreślam, że jeżeli borykasz się z problemami jelitowymi, czy to w trakcie treningów, czy na co dzień musisz się tym zająć.  

Ale o tym mówię w innych swoich filmikach. Poniżej wrzucam Ci link.

Podsumowanie.

Jak sami widzicie proces funkcjonowania ciała biegacza jest złożony i nie ogranicza się jedynie do podaży energii, z byle jakiego jedzenia. Wybierając pokarm powinniśmy kierować się tym, czego potrzebuje nasze ciało. Tak, aby sprawnie działało. I tego też uczę swoich podopiecznych w trakcie naszej współpracy.

Uwierzcie mi, że zmiana diety wpływa nie tylko na lepsze wyniki biegowe, ale i lepsze życie, tak ogółem. 

Mam nadzieję, że rozjaśniłam Ci te aspekty dietetyczne i być może przekonałam do zmiany swojej diety. Jeżeli nie radzisz sobie sam, skorzystaj z pomocy dietetyka sportowego, np. mojej. Zazwyczaj 3 miesiące współpracy są wystarczające, żeby naprostować żywienie. A owocuje przez całe życie.

Jak masz jakieś pytania, pisz w komentarzu! 😉

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.