Łatwy Bezglutenowy Chlebek z kaszy gryczanej to doskonała opcja dla osób z Celiakią, nietolerancją glutenu, Hashimoto, czy po prostu chcących ograniczyć gluten w diecie.
Szczególnie zalecany w Hashimoto, bowiem eliminacja glutenu pomaga wprowadzić chorobę w stan remisji.
Chlebek jest MEEEGA prosty. Nie potrzeba żadnych zakwasów czy trudnodostępnych składników. Zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny.
Osobiście piekę chlebek raz w tygodniu. Później jem go przez cały tydzień.
Chleb z mąki gryczanej wychodzi zwarty i ciężki, ale pozostaje przy tym miękki .
Składniki na 10 porcji (1 porcja 210kcal) :
Kasza Gryczana 400g
Mąka gryczana 100g
Sól 2 łyżeczki
Siemię lniane 3 Łyżki
Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
Łatwy Bezglutenowy Chlebek Przygotowanie:
- Kaszę wysypujemy do naczynia. Zalewamy kaszę gorącą wodą ciut wyżej niż jej poziom
- Odstawiamy na ok 2 h i ponownie zalewamy wrzątkiem ciut ponad poziom.
- Kaszę blendujemy, w razie potrzeby można dodać troszkę wody.
- Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, siemię, oliwę i sól. Mieszamy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
- GOTOWE !
Jeśli upieczesz swój własny chleb to potwierdzisz moje słowa: nie powrócisz już do kupnego chleba. Pieczywo domowej roboty jest nie tylko zdrowsze, ale również dużo smaczniejsze. Choć na początku może wydawac się to skomplikowane i trudne to wystarczy raz spróbować tego przepisu, aby zmienić zdanie. Mój łatwy bezglutenowy chlebek wychodzi każdemu. Zobaczysz, że szybko nabierzesz wprawy w jego przygotowaniu i już nie wrócisz do piekarni.
Przepis sprawdzony przez dietetyka.