Łatwy Bezglutenowy Chlebek z kaszy gryczanej to doskonała opcja dla osób z Celiakią, nietolerancją glutenu, Hashimoto, czy po prostu chcących ograniczyć gluten w diecie.

Szczególnie zalecany w Hashimoto, bowiem eliminacja glutenu pomaga wprowadzić chorobę w stan remisji.

Chlebek jest MEEEGA prosty. Nie potrzeba żadnych zakwasów czy trudnodostępnych składników. Zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny. 

Osobiście piekę chlebek raz w tygodniu. Później jem go przez cały tydzień.

Prosty Gryczany Chlebek
Łatwy Bezglutenowy Chlebek

Chleb z mąki gryczanej wychodzi zwarty i ciężki, ale pozostaje przy tym miękki .

Składniki na 10 porcji (1 porcja 210kcal) :

Prosty Gryczany Chlebek

Kasza Gryczana 400g

Mąka gryczana 100g

Sól 2 łyżeczki

Siemię lniane 3 Łyżki

Oliwa z oliwek 2-3 łyżki

Łatwy Bezglutenowy Chlebek Przygotowanie:

  1. Kaszę wysypujemy do naczynia. Zalewamy kaszę gorącą wodą ciut wyżej niż jej poziom
  2. Odstawiamy na ok 2 h i ponownie zalewamy wrzątkiem ciut ponad poziom.
  3. Kaszę blendujemy, w razie potrzeby można dodać troszkę wody.
  4. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, siemię, oliwę i sól. Mieszamy.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
    1. GOTOWE !
Prosty Gryczany Chlebek
Zalewamy trochę ponad poziom, po 2 godz. kiedy kasza napęcznieje powtarzamy czynność.
Prosty Gryczany Chlebek
Możemy użyć dowolnej kaszy. U mnie prażona.

Jeśli upieczesz swój własny chleb to potwierdzisz moje słowa: nie powrócisz już do kupnego chleba. Pieczywo domowej roboty jest nie tylko zdrowsze, ale również dużo smaczniejsze. Choć na początku może wydawac się to skomplikowane i trudne to wystarczy raz spróbować tego przepisu, aby zmienić zdanie. Mój łatwy bezglutenowy chlebek wychodzi każdemu. Zobaczysz, że szybko nabierzesz wprawy w jego przygotowaniu i już nie wrócisz do piekarni.

Przepis sprawdzony przez dietetyka.

Smacznego !

Dietetyk Kliniczny i Sportowy.
Trener żywienia dyscyplin wytrzymałościowych.
Ekspertka od stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz problemów jelitowych.
Założycielka poradni dietetycznej Zdrowa Micha by Marcelina Paszkowska. Dietetyk kliniczny laboratorium medycznego, Zdrowe Geny.
Autorka e-booków o diecie przeciwzapalnej oraz artykułów i publikacji naukowych z zakresu dietetyki sportowej i klinicznej.
Z pasji biegaczka.